SUA avertizează: Ruşii ar putea folosi Noviciok în Ucraina într-un atac chimic

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 21:36
1 MIN
 SUA avertizează: Ruşii ar putea folosi Noviciok în Ucraina într-un atac chimic

Rusia ar putea recurge la utilizarea Noviciok în atacuri în masă cu arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren, cred oficialii americani. În ultimii ani, Noviciok a fost folosit pentru a elimina indezirabilii Kremlinului, toxina fiind „actualizată”. 

Pe măsură ce evoluţia războiului a fost din ce în ce mai mult în favoarea Kievului, temerile că Putin ar putea lua măsuri extreme pentru a forţa Ucraina să se predea – cum ar fi lansarea unui atac nuclear sau a unui atac cu bombe murdare – au crescut.

Însă, potrivit a şase surse apropiate domeniului, Putin este pregătit să folosească arme chimice în Ucraina, vrând să evite o confruntare nucleară cu NATO.

Potrivit surselor, citate de Politico, Administraţia Biden lucrează pentru a se asigura că aliaţii săi occidentali sunt pregătiţi pentru un astfel de atac chimic, având în vedere mobilizarea de resurse şi fabricarea de sisteme de detecţie care să fie desfăşurate în cazul în care armele chimice sunt folosite de Moscova, potrivit Politico.

Sursele au precizat că Washingtonul prevede că Rusia va folosi arme chimice în cazul unor noi pierderi pe câmpul de luptă sau al unei prăbuşiri totale a armatei lui Putin.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii