Sub semnul lui Lucifer

luni, 07 martie 2022, 02:52
1 MIN
 Sub semnul lui Lucifer

Istoria nu-l va ierta. După cum nu-l vor ierta nici mamele ce şi-au luat copiii în braţe şi au fugit plângând peste graniţă. Nu-l vor ierta nici cei care şi-au pierdut fiii pe front. Nu-l va ierta nici propriul său popor, pe care-l duce la marginea prăpastiei. Se dovedeşte încă o dată că nu poţi stăpâni nimic prin forţa armelor. Putin nu a înţeles lecţia istoriei. El nu poate oferi lumii decât teroare şi război.

*

Ne-a fost dat să vedem pe viu căderea comunismului.

Ne-a fost dat să asistăm la descompunerea URSS-ului.

În curând vom asista şi la sfârşitul epocii lui Putin şi, probabil, la dezmembrarea Rusiei.

Asistând la căderea comunismului şi descompunerea Imperiului Răului, cum numea preşedintele Ronald Reagan Uniunea Sovietică, am crezut că asistăm şi la căderea forţelor malefice ce macină omenirea. Speranţa noastră s-a dovedit a fi deşartă, căci de fiecare dată după ce a fost învins, răul a renăscut din propria-i cenuşă, în acelaşi loc, dar şi în altele, îmbrăcând mereu o altă formă, şi mai nocivă.                            

Oare la ce încercări ne va mai supune istoria?

*

Ne-am obişnuit atât de mult vorbindu-se despre escaladarea tensiunilor şi despre război, încât orice informaţie catastrofală ce se rostogoleşte dinspre această zonă noi tindem s-o percepem aproape ca pe o stare de normalitate.

De ce cu mic, cu mare, popoarele lumii nu i-au oprit pe liderii lor să se înarmeze? Luptăm pentru libertate, dar ne înarmăm până în dinţi, ca să apărăm pacea!

Stăm pe un butoi de pulbere gata-gata să explodeze, şi aproape că nu reacţionăm, sau reacţionăm nu după cum ne dictează conştiinţa, ci după cum vor să reacţionăm cei care ne insuflă în suflet starea de angoasă.

Până acum era invitabil războiul dintre Rusia şi Ucraina, în curând însă, după cum vedem că se desfăşoară evenimentele, va deveni inevitabil şi un război dintre Rusia şi NATO. Desigur, va deveni inevitabil şi războiul nuclear, ca, de altfel, şi confruntarea dintre NATO şi China.

Mă întreb, totuşi, pe lumea aceasta mai există raţiune?!

*

Plecând probabil de la constatarea lui Macron, făcută la scurt timp după întâlnirea de la Kremlin că Putin s-a schimbat în ultimii trei ani câţi au trecut de la precedenta lor întrevedere, unii, în naivitatea lor, au tras concluzia că Putin nu mai e Putin, ci că locul său a fost luat de un alt personaj. Nimic mai absurd. Cine ar fi putut face o astfel de schimbare? KGB-ul? În ce scop? Extratereştri? Oare actualul Putin e o entitate pogorâtă din alte dimensiuni, un reptilian, cum l-ar denumi „conspiraţioniştii”, ce a luat forma fizică a lui Putin, pentru a arunca pământul în neant?!

Nu mă miră ca astfel de idei şi de scenarii continuă să bântuie prin spaţiul virtual, şi nu ca să ne amuze.

Oricum, legat de Putin şi de sosia sa deja circulă pe net tot felul de fake news-uri menite să ne decupleze de la realitatea pe care o trăim. Una dintre ele fiind aceea că Putin ar fi dispărut la începutul anului 2015, fiind înlocuit de o sosie antrenată în laboratoarele secrete ale forţelor oculte ce conduc nu numai destinul Rusiei, ci şi destinul întregii omeniri. În acest sens, există un articol publicat de Jurnalul prahovean, apoi preluat şi de câteva televiziuni, din care voi cita un scurt paragraf: „Fosta soţie a lui Putin a declarat, într-un interviu, că fostul său soţ este mort de câtva timp. Ludmila Putin a mai spus că ea, împreună cu fiicele lor, au refuzat să joace rolul infam, propus de către elitele care conduc lumea, adică acela de a fi în continuare prima doamnă a Rusiei, alături de sosia acestuia”. Acelaşi ziar titra: „În ceea ce priveşte evenimentul dispariţiei lui Putin, ea a susţinut că în acea noapte Putin a stat de vorbă cu fiicele sale, după care a dispărut şi nu s-a mai întors acasă. După dispariţia lui Putin, ea a fost ameninţată, casa răvăşită de numeroşii agenţi care au controlat fiecare bucată de hârtie. Aceştia au sfătuit-o să tacă, pentru că altfel va muri. Dispariţia şi implicit eliminarea lui Putin, au fost gândite de mult timp. În acest sens au fost pregătite pentru a lua locul lui Putin mai multe sosii. Când una dintre ele a ajuns la performanţa dorită de elitişti, Putin a fost înlăturat. Pentru că ea nu a acceptat rolul de soţie a unei sosii, elitiştii au inventat divorţul lui Putin de Ludmila. În prezent, Ludmila şi cele două fiice ale sale trăiesc în străinătate, sub identităţi false. Ea susţine că în Rusia a fost pregătită o sosie şi pentru ea. O perioadă de timp, Putin nu a mai apărut în public, situaţie care a ridicat multe semne de întrebare în lumea politică.”

Pun sub semnul întrebării astfel de mărturii. Ele nu fac decât să acopere învelind într-o peliculă frumos colorată coşmarul pe care îl trăim. Se vede de la o poştă că materialul e o făcătură. Dacă stăm să-l analizăm din punct de vedere logic, la un moment dat ne vom întreba dacă mărturia e a Ludmilei sau a unei dintre sosiile sale. Căci dacă Putin ar fi fost înlocuit cu o sosie, putea şi fosta sa soţie să fie înlocuită cu alta. Nu, aşa ceva putem întâlni doar într-o piesă de teatru, scris pentru debili mintali.

Nu, Putin nu a murit. Nici un fel de sosie nu a fost propulsată în locul lui. Amprenta vocii sale a rămas aceeaşi. Doar privirea s-a schimbat, iar umorul şi dezinvoltura cu care apărea altădată pe scenă au dispărut cu totul. Putin ni se arată astăzi tot mai încruntat, tot mai încărcat de ură. Dar asta nu înseamnă că nu e acelaşi personaj. Acesta e tot Putin, surprins însă într-o altă ipostază.

Se spune că puterea corupe. Iar puterea absolută corupe absolut. Corupţia în cazul lui Putin trebuie înţeleasă într-un alt sens. Unul malefic. Puterea îţi ia minţile, te schimbă în interior. Nu mai eşti acelaşi om. Ci un om în care şi-a băgat coada Lucifer, schimbându-ţi personalitatea şi ADN-ul lăuntric. Tind să cred că acest lucru s-a întâmplat cu Putin. El a acumulat în mâinile lui atâta putere, încât pur şi simplu a pierdut orice contact cu realitatea, şi mintea i s-a tulburat. Invazia din Ucraina vorbeşte despre acest fapt. Ca de altfel şi ameninţarea cu războiul nuclear. Putin şi-a ieşit din fire. Şi asta se poate vedea cu ochiul liber. Pare să nu mai aibă încredere în nimeni. Toţi i-au devenit duşmani, chiar şi cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, cum ar fi ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Îi ţine la distanţă, cum l-a ţinut şi pe Macron sau pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Sigur că se pot face multe speculaţii legate de comportamentul şi psihologia lui Putin. Nimeni nu ştie cu adevărat ce-i în mintea lui. Şi ce parte a creierului i-a fost scurtcircuitată. De aceea, mă voi opri cu speculaţiile aici. Oricum, ceea ce se petrece e o nebunie.

După 45 de ani de comunism impus cu forţa, Rusia încă nu şi-a spălat imaginea în ţările din Europa de Est pe care le-a cotropit. Prin urmare, era în logica lucrurilor să nu declanşeze nici un război în apropierea graniţelor sale. A făcut-o de mai multe ori, începând cu Republica Moldova, cu Cecenia, cu Georgia şi acum cu Ucraina.

Putin trebuia să ştie din start că războiul cu Ucraina va fi pierdut. El şi-a săpat singur groapa şi nu mai e mult timp până va pica în ea.

Întrebat fiind la un post de televiziune dacă Putin s-a schimbat sau nu, fostul preşedinte Traian Băsescu, care a făcut şi el mult rău României, a spus că da, Putin s-a schimbat. Că exercitarea puterii absolute i-a afectat neuronii. În urmă cu zece ani când l-a întâlnit şi a stat la aceeaşi masă cu el, Putin părea un personaj agreabil, cu care putea aborda diverse probleme. Acum, a spus Băsescu, Putin nu mai are nici o scăpare, el trăieşte într-o altă realitate, paralelă cu a noastră, cea din capul lui. Obsesia lui e Ucraina, pe care vrea s-o cucerească. Şi bineînţeles, Rusia, căreia vrea să-i redea măreţia de altădată, dar pe care o împinge în hău.

Întrebat fiind dacă există vreo şansă ca Putin să-şi revină, Băsescu a răspuns laconic: „Da, pe banca acuzaţilor, la Tribunalul de la Haga.”

Băsescu a vorbit despre Putin, plecând la propria-i experienţă. Beţia puterii i-a luat şi lui minţile. Norocul său a fost că nu mai avea dreptul la un alt mandat şi a avut şansă să-şi revină. Putin însă a întins coarda, forţând constituţia şi acaparând din ce în ce mai multă putere. Putere care, iată, l-a scos din minţi. Nimeni nu ştie cu adevărat ce-i în mintea lui. Nimeni nu ştie ce parte a creierului i-a fost scurtcircuitată. Şi ce parte activată. Poate că i-a fost activat creierul demonic. E posibil ca Putin să fi fost cuprins de un delir mistic. El poate se crede salvatorul Rusiei sau poate un Mesia al lumii întregi, pe care vrea s-o distrugă mai întâi pentru a crea o altă lume, la fel de abisală ca lumea aflată în capul lui.

*

În furia sa, Putin luptă nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Rusiei, pe care, prin acţiunile sale, o scoate din Europa, împingând-o în braţele Chinei.

Istoria nu-l va ierta. După cum nu-l vor ierta nici mamele ce şi-au luat copiii în braţe şi au fugit plângând peste graniţă. Nu-l vor ierta nici cei care şi-au pierdut fiii pe front. Nu-l va ierta nici propriul său popor, pe care-l duce la marginea prăpastiei. Se dovedeşte încă o dată că nu poţi stăpâni nimic prin forţa armelor. Putin nu a înţeles lecţia istoriei. El nu poate oferi lumii decât teroare şi război.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

Comentarii