Subiecte de la Bac, anunţate pe net înainte de examen?

miercuri, 27 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Subiecte de la Bac, anunţate pe net înainte de examen?

Ministerul respinge posibilitatea unor „scurgeri”: extragerea subiectelor a avut loc în ziua examenului.

Pe platforma online Reddit au fost publicate încă de vineri seara mai multe subiecte de discuţii care au fost scoase repetat în care se preciza că la examenul de bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, care a avut loc luni, vor cădea Eminescu la profilul uman şi Blaga la profilul mate-info. Informaţia, ce părea iniţial doar la nivel de pronostic informal, a fost dublată de o serie de alte fire de discuţii şi a fost reluată în dimineaţa zilei de duminică, la ora 03.00. Reddit este o platformă online care funcţionează ca un amestec între actualele reţele de socializare şi forumurile clasice. Subiectele la limba română, care s-au dovedit a fi şi cele corecte, au apărut pe grupul de discuţii /robac, pe care erau aproximativ 630 de utilizatori înscrişi în grupul de discuţii vineri şi care a ajuns la peste 2.500 duminică.

Pe lângă acestea se poate estima că au fost şi câteva mii de accesări anonime. Este greu de urmărit veridicitatea şi tiparul postărilor din grupul respectiv, însă se poate observa că acelaşi tip de informaţie publicată şi retrasă vineri a fost reluată duminică dimineaţa la ora 03.00, după ce în cursul zilei de sâmbătă au fost vehiculate mai multe instrucţiuni pentru cei interesaţi care precizau, pe lângă altele, faptul că informaţiile vor fi retrase la scurt timpul după publicare pentru ca „persoane din minister care şi-au făcut aici conturi să nu aibă acces la informaţii“. Aceleaşi persoane recomandau ca informaţiile să fie transmise apoi în privat de către cei care au apucat să le vadă doar acelor conturi care erau mai noi de 22 iunie. În final, urmărind şi istoricul discuţiilor în grupul /robac, acelaşi utilizator care a înaintat informaţiile de anul acesta cu subiectele de la română şi care şi-a şters contul „milupas“, apare menţionat şi în postări de anul trecut cu mulţumiri tot cu privire la subiectele de la română pe care le-ar fi scos în evidenţă şi atunci înaintea selecţiei oficiale.

Informaţiile au ajuns şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, care a transmis presei un comunicat prin care neagă orice fel de scurgere şi explică faptul că selecţia oficială a subiectelor a fost la ora 05.30, în dimineaţa zilei de luni. „Extragerea subiectelor pentru proba scrisă de Limba şi literatura română a avut loc luni, 25 iunie, 05.30, în prezenţa comisiei naţionale de examen. Nivelul şi măsurile de securizare a datelor gestionate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare exclud posibilitatea ca subiectele să fie postate pe diverse site-uri“, au transmis oficialii MEN, explicând că, în cel mai bun caz, subiectele „au fost ghicite“. 

Comentarii