Suntem demni urmaşi de bureţi şi de romani

marți, 05 decembrie 2017, 08:00
3 MIN

* Toamna s-a isprăvit în ritm de sărbătoare şi zi liberă (Sfântul Andrei), apoi a început iarna, tot în ritm de sărbătoare şi zi liberă, naţională. A fost o minivacanţă de care românii au profitat pe ruptelea; în plus, mâine vine şi Moş Nicolae, care vâră cadouri în ghetuţe. Despre toate astea, în cele ce urmează:

* Copiii patriei s-au bucurat de zilele libere şi au ieşit afară, să se bată cu bulgări de zăpadă. Deoarece afară nu era zăpadă, mulţi s-au bătut cu bulgări de pământ, iar câţiva s-au bătut cu pumnii. Pe cei care s-au întors acasă cu hăinuţele murdare i-au bătut şi părinţii lor, cu palma la fund.

* Câţiva micuţi compatrioţi şi-au spălat ghetuţele în câte trei ape şi le-au uscat bine cu uscătorul de păr, să nu mai păţească la fel ca în 2016, când dulciurile aduse de Moş au reacţionat cu substanţele chimice necunoscute care musteau în tabane, iar gelul rezultat, verde luminos, a invadat localităţi întregi. Tot atunci, nişte ciocolate vârâte în cizmuliţele unui copil au prins viaţă şi au luat-o la fugă.

* Şi alţi ştrengari şi-au pregătit ghetuţele: unii le-au legat cu lanţ de tocul uşii, să nu se mai pomenească fără ele, ca în anii trecuţi (primul suspect a fost Moş Nicolae), iar doi au băgat în ele, preventiv, sticle sparte, ace, brice sau cabluri legate la priză, să-i pedepsească pe eventualii hoţi.

* Unii săteni din Vaslui s-au pregătit din timp pentru ziua de mâine: ei şi-au scos în faţa uşii nu ghetuţele, ci damigenele goale, ca să le umple Moş Nicolae, conform unui obicei de prin partea locului. Mulţi vor sta la pândă toată noaptea, să se asigure că Moşul le aduce vin de calitate şi să nu se uşureze în ele vreun consătean ebrietat.

* Că veni vorba: un studiu recent a demonstrat că bureţii de mare sunt cei mai vechi strămoşi ai tuturor animalelor vii de pe Terra, inclusiv ai omului! Informaţia asta se putea obţine mai uşor şi mai ieftin, stând de vorbă cu sătenii de mai sus: ei ar fi spus din prima, cu mâna pe inimă că beau zilnic ca bureţii pe motiv că aşa au apucat din vechime, din moşi-strămoşi!

* În altă ordine de idei, anunţăm că, la fel ca în fiecare an, pe vremea asta, luăm o pauză de la rubrică. După cum ştiţi, în curând anul se-nnoieşte şi, evident, pluguşorul se porneşte, dar nu de capul lui: trebuie să existe cineva care să cureţe clopoţeii de rugină, să întindă pielea buhaiului, să probeze harapnicul, să ia la pilă capra şi să controleze ce urături vor băga aleşii din lume şi chiar din Iaşi, ca să nu scape, cumva, vreo altă aia. Prin urmare, să ne revedem sănătoşi înainte de tăierea porcului!

Comentarii