De Business

Punem punctul pe știi

Un record nedorit:

Suntem pe locul II în ţară la numărul de persoane cu pensie minimă

joi, 26 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 Suntem pe locul II în ţară la numărul de persoane cu pensie minimă

La numărul total de pensionari suntem pe locul şase pe ţară, iar la cuantumul pensiei medii suntem pe locul 20, cu 1.044 de lei.

 

Dacă nu punem la socoteală pensiile militare, a poliţiştilor şi a SRI-ştilor, rămânem cu un număr de 168.000 de pensionari care primesc pensii din contribuţiile sociale. Dintre aceştia, 33.200 primesc lunar prin poştă sau în contul bancar pensia minimă de 640 de lei, majorată recent. Anul trecut valoarea acestui tip de venit a fost de 520 de lei. Conform datelor furnizate de Casa de Pensii Iaşi, suntem pe locul doi pe ţară la numărul de pensii minime. „ Pe primul loc e Suceava. La numărul total de pensionari suntem pe locul şase pe ţară, iar la cuantumul pensiei medii suntem pe locul 20, cu 1.044 de lei. Cei care primesc 640 de lei au indeplinit condiţiile de pensionare, dar pensia le-a ieşit mai mică de 640 de lei. Cei care nu au lucrat niciodată şi nu au contribuit la asigurările sociale nu primesc nimic de la Casa de Pensii”, a precizat Maria Andronache, şefa Casei de Pensii Iaşi, ieri, în cadrul comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care a avut loc începând cu ora 11 la Prefectură. Subiectele de pe ordinea de zi au fost „Sistemul de pensii. Capacitatea pensiei de susţinere a nevoilor persoanelor vârstnice. Noutăţi legislative în domeniu”. Au participat, pe lângă directorul Casei de Pensii şi reprezentanţi ai Direcţiei de Statistică Iaşi, ai Primăriei, ai Prefecturii, în frunte cu prefectul Marian Şerbescu dar şi deputatul Petru Movilă. Deşi a fost invitat şi Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii care se ocupă în mod special cu problemele vârstnicilor, acesta a anunţat pe ultima sută de metri că nu mai poate veni deoarece este în concediu.

Problema punctului de pensie

Una din fricile pensionarilor veniţi la această întâlnire este aceea că, la un momentdat, nu vor mai exista suficienţi bani pentru pensii. „Plata pensiei depinde de numărul de contribuabili. Iar pe viitor, dacă vor fi suficienţi contribuabili, pensiile se vor plăti”, a mai precizat Andronache. Un alt subiect a fost punctul de pensie, care se anunţă mai mare de la anul. S-a pus şi problema creşterii acestuia la 45% din salariul brut, ceea ce ar duce, conform şefei Casei de Pensii, la favorizarea celor cu pensii mari, care pot ajugne la o valoare de 2.000 de lei pe punct. Andronache mai spune că o sumă fixă însă i-ar avantaja pe cei cu pensii mici şi că un mixt între cele două variante nu se poate face. „Nu ştim dacă se va aplica majorarea punctului de pensie din ianuarie 2019, cred că mai degrabă va fi  în iulie, cum a fost şi anul acesta. Dacă ar fi să ne luam după planul de guvernare, în 2020 pensia minimă ar trebui să ajungă la 700 de lei. De asemenea, cei care au dreptul la două pensii, la cea de invaliditate şi la cea pentru limita de vârstă, trebuie să aleagă una din ele. Nu se pot da amândouă”, a mai explicat Andronache.

Asistaţi sociali pe viaţă

În cadrul întâlnirii s-a mai vorbit despre pensiile internaţionale, recalculări dar şi despre Pilonul II şi Pilonul III de pensii, adică pensia privată care reprezintă o alternativă la pensia obligatorie. Spre deosebire de pensia din Pilonul II, cea din Pilonul III se poate moşteni de către urmaşi. O situaţie statistică a evoluţiei din ultimii 10 ani a cifrelor din acest sector, al pensiilor de stat, a fost prezentată de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică. „În perioada 2007 – 2017, evoluţia numărului de pensionari din asigurări de stat  a crescut uşor, cu 8,6%. În prezent avem în judeţul Iaşi 148.986 de pensionari care primesc pensii din asigurări sociale, adică 80% din total, restul fiind pensii pentru agricultori. Şi cuantumul pensiei medii a crescut, de la 395 de lei, cât era acum 10 ani, la 1.000 de lei, la fel şi salariul mediu, care a urcat de la 900 de lei la 2.270 de lei”, a precizat Viorel Ţarcă, reprezentantul Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi. O soluţie pentru ieşenii care nu au lucrat niciodată şi care nu se încadrează la pensia minimă este găsită de Primării. La împlinirea vârstei de pensionare, un cetăţean care a primit toată viaţa doar ajutor social, primeşte în continuare aceşti bani, până la sfârşitul vieţii, cu modificarea că nu mai este o persoană aptă de muncă, deci nu mai poate fi scoasă la muncă în folosul comunităţii. 

 

 

Comentarii