Super-poveste din ţigănie: Evaziune cu lada de ducaţi de aur transformați în bijuterii Cellini

miercuri, 14 august 2019, 02:03
4 MIN
 Super-poveste din ţigănie: Evaziune cu lada de ducaţi de aur transformați în bijuterii Cellini

Sute de ţigani din Moldova, în special din Iaşi, s-au aflat în vizorul anchetatorilor DIICOT în dosarul „Filiera aurului“. Fie că vindeau cantităţi mari de aur, într-un circuit evazionist la capătul căruia se aflau oameni de afaceri influenţi în Capitală, fie că deţineau firme „fantomă“ ce ofereau ca la piaţă facturi false, romii au fost audiaţi de procurorii de la Crimă Organizată, detaliile obţinute fiind interesante. Unul dintre ei, de pildă, a povestit la DIICOT Iaşi cum i-a vândut o ladă cu ducaţi Franz Joseph, din aur, unui celebru afacerist din industria aurului din România

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut rechizitoriul întocmit de DIICOT Iaşi într-un dosar în care mai mulţi afacerişti, dar şi romi din judeţ sau Moldova, sunt acuzaţi de fapte de evaziune fiscală. Acuzaţiile procurorilor vizează tranzacţii fictive sau reale pe care afacerişti celebri din industria luxului le derulau cot la cot cu ţigani cunoscuţi în rândul autorităţilor ieşene ca având preocupări evazioniste. Printre cei trimişi în judecată de DIICOT Iaşi în acest dosar se numără şi Alessandro Amato şi Cătălin Mihart. Cei doi sunt fondatorii brandului de lux Cellini şi, în trecut, deţinători ai firmei Sodo Migliori România. Cei doi au mai multe conturi şi proprietăţi sechestrate de DIICOT Iaşi, fiind acuzaţi că, în anii din urmă, prin intermediul unui rom din Grajduri, Dragoş Stănescu, ar fi păcălit statul român de aproape 1 milion de euro. Unul dintre cei care i-au înfundat pe cei doi celebri afacerişti la DIICOT Iaşi este un rom originar din Piatra Neamţ pe nume Moracea Stănescu. Acesta a povestit, cu lux de amănunte, cum i-a vândut lui Amato aur, fiind de acord astfel să intre într-un circuit evazionist. 
 
Mărturia lui Moracea Stănescu a fost importantă pentru procurorii DIICOT Iaşi. Acesta a povestit că, în 2012, a făcut nunta băiatului şi i-a dat zestre acestuia, însă doar formal, 600 de ducaţi Franz Joseph. „În urma nunţii eu am rămas cu datorii“, a povestit Moracea, care a relatat că, aurul a rămas de fapt la el şi, în 2012, a fost contactat de părinţii lui Dragoş Stănescu, zis Ciorpan, un ieşean din Grajduri, pentru a-l vinde. Alături de alţi indivizi implicaţi în grupul infracţional, printre care şi fratele lui Cătălin Moroşan, Claudiu, Moracea a ajuns la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Alessandro Amato în biroul acestuia.
 
„În birou la Amato Alessandro, Stănescu Dragoş zis Ciorpan a negociat cu Amato Alessandro un preţ cu 3% mai mic decât preţul bursei pentru aurul meu. Eu i-am spus lui Amato Alessandro că aurul este al meu şi am cerut o garanţie că banii vor ajunge la mine. În mod cert numitul Amato Alessandro a cunoscut că eu am o firmă, dar nu am putut să-i vând aurul de pe firma mea deoarece acesta nu a acceptat deoarece societatea pe care o administram SC Avilo Cable SRL nu avea autorizaţie. În acest sens, în biroul lui Amato Alessandro şi de faţă cu acesta, Stănescu Dragoş zis Ciorpan mi-a propus să primesc bilete la ordin emise de SC Sodo Migliori Romania SRL către SC Gold Brut International SRL pe care el le va gira către SC Avilo Cable SRL“, a povestit Moracea Stănescu. Acesta a spus că, în aceeaşi zi, a topit aproximativ 2,8 kilograme de aur, transformând ducaţii într-un lingou, pe care i l-a dus lui Amato. „Atunci l-am întrebat de ce nu a făcut factură pe ducaţi ca bucăţi şi de ce a trebuit să îi distrugă. Amato Alessandro mi-a spus atunci că el are nevoie de lingou şi că factura trebuie să fie făcută pe bijuterii din aur şi nu pe lingou deoarece facturile cu bijuterii au TVA, iar facturile cu lingouri nu au TVA“, a mai povestit Moracea. 
 
Cel mai important dosar de evaziune din ultimii ani, de la Iaşi 
 
Acestea a detaliat că, la un moment dat, partenerul de afaceri al lui Amato i-ar fi spus acestuia „să aibă grijă cu ăştia“. „Reţin că ne-a arătat un tablou în care el dădea mâna cu Traian Băsescu şi că el i-ar fi cerut să fie corect. Pe perete era şi un tablou în care Amato dădea mâna cu Călin Popescu Tăriceanu“, a mai povestit romul. În jur de 1 milion de lei a tranzacţionat acesta pentru aurul vândut „la sacoşă“ lui Amato, reiese din rechizitoriu. 
Povestea relatată de Moracea Stănescu e doar una dintre cele cuprinse în acest dosar, poate cel mai important de evaziune din ultimii ani, de la Iaşi.
 
În dosar mai este implicat şi un om de afaceri din Alba Iulia, Cornel Marcu, soţul unei judecătoare, care, la rândul său, ar fi făcut afaceri cu ţiganii de la Grajduri, în special cu Dragoş Ciorpan, care ar fi coordonat zeci de persoane ce deţin firme fictive. Statul s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 14.104.830 lei. Alessandro Amato a refuzat, la DIICOT, să dea declaraţii în acest caz.

Comentarii