Surpriză: O adolescentă de numai 13 ani a născut gemeni. Care a fost reacția medicilor?

„În general, familia refuză să sprijine aceste fetiţe, dar aici nu a fost cazul“, spun medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

vineri, 02 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Surpriză: O adolescentă de numai 13 ani a născut gemeni. Care a fost reacția medicilor?

La vârsta de 13 ani, o fetiţă a adus pe lume la Maternitatea „Cuza Vodă“ o pereche de gemeni, care s-au născut prematur la 25 de săptămâni, fiind vorba despre o sarcină neurmărită. Unul dintre copii cântărea 600 de grame, iar celălalt, 500 de grame, doar unul dintre ei fiind încă în viaţă. „O fetiţă la 13 ani ar trebui să se joace cu păpuşile, nu să aducă pe lume copii. 

Cu toate acestea, fa­milia este una foarte bine intenţionată. După cum am văzut eu implicarea familiei, lucrurile vor fi făcute bine, se interesează constant şi familia, şi fetiţa de copilul care este aici. În general, familia refuză să sprijine aceste fetiţe, dar aici nu a fost cazul. Copilul care se află la noi în îngrijire, are 90 de zile si 1.500 de grame, mai există paşi mari de făcut atât în maternitate, cât şi după externare“, a precizat prof.dr. Maria Sta­matin, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă“. Fetiţa nu este din judeţul Iaşi, în acest caz fiind anunţată Di­recţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din zona din care aceasta provine.

Cititi si: MAME LA 12 ANI. Ionela, elevă în clasa a IX-a, are deja doi copilași

Anul trecut, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi au fost înregistrate peste 200 de naşteri în cazul mamelor minore, existând mai multe cazuri de fete în vârstă de 13 sau 14 ani care aduc pe lume copii. Medicii atrag atenţia asupra faptului că naşterile în cazul minorelor sunt cauzate de lipsa de educaţie, în special lipsa educaţiei sexuale, care ar trebui să se facă la şcoală sau în familie. Situaţia a început să se schimbe de la an la an încă din anul 2009, când 137 de adolescente au de­venit mame.

Cititi si: DRAMELE fetiţelor din judeţul Iaşi care devin mame încă din gimnaziu

În ultimii şapte ani, numărul mamelor minore a ajuns să fie unul mult mai mare la Maternitatea „Cuza Vodă“. Situaţia s-a men­ţinut ascendentă, în ultimii ani, numărul fiind aproape constant, anual, 200 de adolescente devenind mame. 

Comentarii