Surpriză totală în topul miliardarilor! Legăturile politice ale lui Ţiriac şi partidele de vânătoare

duminică, 15 septembrie 2019, 11:17
3 MIN
 Surpriză totală în topul miliardarilor! Legăturile politice ale lui Ţiriac şi partidele de vânătoare

Ce se întâmpla când miliardarul Ion Ţiriac împuşca mistreţi cu şeful Porsche? Daniel Dines dezvolta firma sa inovatoare – la un moment dat supravieţuind de pe o zi pe alta -, în încercarea de a convinge posibili investitori de importanţa roboţilor software. Astăzi, şeful Porsche nu ştim dacă se mai dedă la masacre cinegetice în compania lui Ţiriac, dar sigur, dacă vrea să nu piardă competitivitatea globală, trebuie să-i dea un telefon lui Dines.

Aşa se explică rocada din clasamentul simbolic al celor mai bogaţi români, calculat de "Forbes". Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar din afaceri cu roboţi software. Este lider mondial în tehnologia RPA – robot process automation – al unei companii evaluată la 7 miliarde de dolari, din care el deţine cel puţin 20%.

Prin această ascensiune, uluitor de rapidă, semnalată pe coperta "Forbes", se anunţă o altă generaţie de oameni de afaceri din România, de fapt un nou model cu o etică complet schimbată a îmbogăţirii şi a succesului.

"Zeii" trecutului sunt rapid demascaţi ca impostori. Să nu uităm că, până de curând, cel mai celebru IT-ist din România era fugarul Sebastian Ghiţă, abonat politic la căpuşarea tuturor contractelor care aveau de-a face cu informatizarea instituţiilor statului. Când Dines îşi făcea stagiul la Microsoft şi învăţa o nouă filosofie de viaţă, Ghiţă aplica reţeta tunurilor cu bani publici. Dovada e ce lasă în urmă fiecare. Ghiţă ne-a lăsat moştenire prin firma "Teamnet" sistemul de informatizare al CASS – care se blochează de câteva ori pe zi şi este coşmarul sistemului medical – în timp ce UiPath modelează economia mondială.

Dar pe lângă "modelele" de carieră, se schimbă şi paradigma din punct de vedere economic: UiPath nu a prosperat prin importul produselor faţă de care românii au dezvoltat dependenţă în epoca consumerismului – maşini germane scumpe, comerţul cu mărfuri de import în reţeaua "Metro" -, ci prin inventarea unor tehnologii care produc pentru o piaţă globală. Ţiriac a menţinut România la statutul unei pieţe de desfacere a economiei germane şi a mărit deficitul comercial al ţării, UiPath acţionează exact invers.

Dar cea mai relevantă în ecuaţie e relaţia cu politicul. Ţiriac, de exemplu, era croit pe modelul bişniţarului cu ştaif cu protecţie înaltă. Ca să-şi dezvolte afacerea s-a lipit de toată protipendendada politică (post)comunistă. La începutul afacerii s-a împrietenit cu Ion Iliescu şi Petre Roman, pentru continuarea ei s-a bucurat de sprijinul lui Văcăroiu, Stolojan, Năstase şi tot ce a mai fost după. Le-a copiat şi apucăturile. A ocupat ca un nabab o vilă de la RAPPS pentru care plătea o chirie modică în buricul Bucureştiului. A "ţepuit" la un moment dat investitorii băncii pe care a lansat-o, lăsându-i cu ochii în soare pe principiul "hai să investim, ca să câştig eu". Şi a ţinut în anii din urmă uluitoare lecţii de morală dubioasă. Să ne amintim de celebrul "Eu între un hoţ şi un prost, prefer hoţul. După el rămâne ceva!". Ca să nu mai spunem că toate protestele împotriva subordonării justiţiei, de după 2016, le-a declarat "ilegale", dând cu parul în mişcarea civică pro-europeană. Şi cu toate acestea, unii încă îl mai consideră un guru al afacerilor.

"Forbes" ne anunţă că s-a putut fără pactul cu diavolul, fără sistemul putred şi corupt în spate, doar prin priceperea şi inteligenţa personală. Dines n-are nevoie de contracte de la guvern şi instituţiile publice, fiindcă discută direct cu fonduri care învârt zeci de miliarde de dolari. Dacă politicienii români îl calcă pe degete, a doua zi îşi poate muta businessul într-o ţară cu un guvern mai deştept şi cinstit.

E nevoie de câţiva întreprinzători ca Daniel Dines şi economia românească va arăta cu totul altfel. Societatea va arăta altfel pentru că vom avea la dispoziţie modelele de reuşită reale. Dines a făcut o breşă majoră în ecosistemul economic postcomunist şi şansa noastră e să vedem cum îl urmează alte generaţii de tineri întreprinzători.

 

Comentarii