Suspansul ia sfârşit mâine? Chirica preia PNL Iaşi sau liberalii îl iau pe Chirica?

vineri, 06 martie 2020, 02:50
4 MIN
 Suspansul ia sfârşit mâine? Chirica preia PNL Iaşi sau liberalii îl iau pe Chirica?

După mai bine de doi ani de tatonări în care liderii liberali au negat vehement această posibilitate, PNL Iaşi se predă actualului primar. Decizia controversată are o singură explicaţie: atragerea electoratului care îl susţine pe Mihai Chirica.

Dacă, la alegerile locale trecute, candidatul PNL a fost lansat în cursa pentru Primărie cu opt luni înainte de data scrutinului, acum, la mai puţin de patru luni rămase până la runda programată în iunie, încă se bâjbâie pe oficializarea unui nume. De altfel, suspansul e vizibil la toate partidele ieşene şi situaţia pare să depindă de un singur detaliu: nominalizarea de la PNL.

După cum se ştie, candidatul cu care partidul s-a prezentat în alegerile trecute nu este agreat de conducerea centrală a PNL. După ce a negat constant multă vreme, preşedintele Ludovic Orban s-a răzgândit anul acesta şi a pledat pentru intrarea primarului Mihai Chirica în partid, susţinând că a trecut deja destul timp de când acesta nu mai este membru PSD. Amintim că, alături de vicele Gabriel Harabagiu şi de Sorin Iacoban, Mihai Chirica a fost exclus din PSD cu doi ani în urmă. Atât primarul, cât şi viceprimarul au atacat în instanţă decizia, dar Chirica a abandonat subit acţiunea în vara lui 2018. Gabriel Harabagiu a mers mai departe, a obţinut anularea sancţiunii şi a revenit în rândurile PSD.

Carantina lui Chirica

După alegerile europarlamentare, liderii PNL s-au pronunţat împotriva primirii unor personaje de la PSD în rândul membrilor săi, hotărâre întărită săptămâna trecută. Nu e clar însă dacă interdicţia poate fi ocolită cu o perioadă de „carantină politică”, de la părăsirea PSD şi până la înscrierea în PNL. Până săptămâna trecută, mai mulţi aleşi (şi nu numai) de la alte partide, inclusiv PSD şi ALDE, şi-au (re)găsit vocaţia şi calitatea de liberali.

În weekendul trecut, Biroul Politic Judeţean urma să nominalizeze candidatul la Primărie. Din motive neclare, decizia a fost amânată. Unii liberali au susţinut că nu era gata acel sondaj pe care conducerea de la Bucureşti l-ar fi derulat la Iaşi pentru desemnarea celui mai bine cotat nume. Aşa cum am relatat, la opţiunile din chestionare apărea, alături de nume din partid, şi cel al lui Mihai Chirica. Ludovic Orban susţinea duminica trecută că acesta ar avea o cotă electorală de 55 la sută. Dar „scorul” este contestat atât de voci din PNL, cât şi de surse de la PSD.

Sorocul se va împlini mâine, pentru că Bucureştiul a impus acest termen limită. Cei peste 30 de membri ai Biroului Politic Judeţean vor trebui să se pronunţe sâmbătă în faţa preşedintelui organizaţiei, acum şi ministru al Mediului, Costel Alexe. Verdictul va marca un zigzag printre prevederile Statutului PNL. Cum Organizaţia Municipală este condusă de Marius Bodea, cei de la Judeţeană se vor face că aceasta nu există şi îl vor admite pe Mihai Chirica direct. Mai există varianta de rezervă, cea a sprijinirii candidaturii lui Chirica, fără ca acesta să fie primit în partid.

„O greşeală cât o gaură neagră”

Aproape toţi liberalii ieşeni au evitat să se pronunţe deschis împotriva candidat liberal sau a unuia de import. O excepţie este Vasile Cotiugă, unul dintre cei mai activi consilieri judeţeni liberali, a comparat alegerea primarului („cel care ne va da voie să creştem găini în balcon şi pe spaţiul verde că, de, suntem de/la ţară”) cu cea a alegerii rectorului Universităţii „Al.I. Cuza” (care „plăteşte orele suplimentare că, de, burta ne doare prima dată”). „O greşeală cât o gaură neagră din partea PNL Iaşi!”, a caracterizat el pe scurt aducerea lui Mihai Chirica în partid.

O analiză foarte amănunţită a făcut şi Eduard Boz. Deşi a omis să precizeze că, de aproape doi ani, şi el a făcut lobby în faţa liderilor PNL pentru aducerea lui Mihai Chirica în partid, consilierul local a recunoscut că Marius Bodea şi-a construit singur campania în toţi aceşti patru ani. „A muncit mult”, subliniază Boz în mesajul poastat pe pagina sa de Facebook. „Dar a făcut-o fără cap, cu superficialitate, fără să-şi pună întrebări, marginalizându-i pe cei care şi-au exprimat îndoielile”, i-a reproşat lui Bodea liderul grupului PNL din Consiliul Local.

Cum stau ceilalţi candidaţi

PSD este singura formaţiune politică importantă din Iaşi care şi-a desemnat candidatul. Tudor Ciuhodaru mai are nevoie, şi el, de binecuvântarea Bucureştiului ca să se poată considera intrat în cursă. Alianţa USR-PLUS are de stabilit candidaţii comuni. Cosette Chichirău şi Liviu Iolu ar urma să decidă care dintre ei va reprezenta alianţa. Din categoria partidelor mici, ALDE a anunţat că merge pe mâna actualului viceprimar Radu Botez, Pro România se bazează pe Vasile Roman, iar noul intrat Împreună pentru Moldova îl are pe Cătălin Urtoi. PMP nu şi-a desemnat un candidat încă. (Radu MESNITA)

Comentarii