Tabără de refugiaţi în CUG, la Centrul Tehnologic Regional

marți, 15 martie 2022, 02:58
2 MIN
 Tabără de refugiaţi în CUG, la Centrul Tehnologic Regional

Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru amenajări la Centrul Tehnologic Regional, unde sunt amenajate 250 de locuri.

Consiliul Local (CL) va aproba astăzi sprijinirea refugiaţilor din Ucraina care ajung la Iaşi. În acest sens, plenul va aloca o sumă de 3 milioane lei. Banii sunt necesari pentru amenajarea unei tabere temporare de cazare şi asistenţă umanitară la Centrul Tehnologic Regional (CTR) din CUG, clădire aflată în patrimoniul public. La CTR au fost deja amenajate 250 de locuri de cazare şi, potrivit viceprimarului Daniel Juravle, capacitatea poate fi suplimentată în orice moment până la un număr de 700 de locuri. Refugiaţii vor beneficia de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală şi asistenţă medicală. „Avem paturi şi saltele, duşuri, spaţii de depozitare, sală de mese şi luăm în considerare să pregătim şi o bucătărie”, a completat viceprimarul Juravle.

Banii vor fi decontaţi

Iniţial, fondurile vor fi repartizate de la bugetul local dar, ulterior, ar urma să fie decontate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), autoritate care, la rândul ei, va primi banii din Fondul European pentru Refugiaţi. Pentru asigurarea acestor deconturi, Primăria va semna un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„Evoluţia evenimentelor din Ucraina şi necesitatea gestionării situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, care impune realizarea în regim de urgenţă a demersurilor în vederea asigurării de sprijin şi asistenţă umanitară pentru anumite categorii de cetăţeni străini sau apatrizi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina şi care se află pe teritoriul Municipiului Iaşi în calitate de refugiaţi de război”, este motivaţia Primăriei în acordarea sprijinului.

În şedinţa de astăzi, plenul CL va avea doar aceste două proiecte de hotărâre pe ordinea de zi: alocarea sumei de 3 milioane lei şi înfiinţarea taberei CTR la pachet cu aprobarea protocolului cu ISU.

În ultimele zile, la Iaşi a fost înregistrat un aflux semnificativ de refugiaţi: unii dintre aceştia folosesc Iaşul ca punct de tranzit, dar sunt şi numeroase persoane care au nevoie de cazări şi alte forme de sprijin. În primă instanţă, o reacţie rapidă a fost din partea societăţii civile, în timp ce autorităţile locale şi judeţene au început de câteva zile demersuri concrete pentru ajutorarea refugiaţilor.

Comentarii