Taţii câştigă disputa cu Maternitatea: program nou şi regulament de vizitare

joi, 13 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Taţii câştigă disputa cu Maternitatea: program nou şi regulament de vizitare

Disputa a pornit de la revolta unui proaspăt tătic care nu şi-a putut vedea timp de câteva zile soţia şi bebeluşul, din cauza măsurilor sporite de securitate medicală luate de administraţia celei mai mari maternităţi din Moldova.

După opt luni în care taţii nu au avut acces în Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi pentru a-şi vedea so­ţia şi copilul nou-născut, de curând, acest lucru este posibil din nou, după ce a fost stabilit un program de vizită zilnic. Aspectul a fost semnalat în repetate rânduri de „Ziarul de Iaşi“ după ce mai mulţi bărbaţi şi-au exprimat nemulţumirea cu pri­vire la interzicerea accesului în spital. În articolul „Drama proaspeţilor tătici la maternitate“, apărut pe data de 23 iulie, era prezentat cazul unui tată din Iaşi, Bogdan Chirica, care a povestit că soţia sa a născut pe data de 8 iulie, însă nu a reuşit să îşi vadă soţia şi nici copilul timp de câteva zile, fiindu-i interzis accesul pentru a se putea interesa de starea lor.

Bărbatul a sesizat această problemă către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi şi Ministerul Sănătăţii, în urma sesizării fiind făcut un control la maternitate. Atunci, DSP a recomandat conducerii spitalului revizuirea şi modificarea regulamentului în ceea ce priveşte circuitul vizitatorilor şi vizitarea pacientelor, „care să permită, conform unui program stabilit, vizitarea nou-născuţilor şi a mamelor fără a intra în zonele cu risc“, după cum menţionaseră aceştia în raport. Astfel, din 3 septembrie, programul de vizită în spital este de luni până vineri, între orele 15.00 – 17.00, iar sâmbăta şi duminica, între 14.00 şi 17.00. La secţia Neonatologie II, programul de vizită este diferit, fiind marţi, joi şi sâmbătă, în intervalul 14.00 – 16.00. „Prin acest program stabilit sunt respectate drepturile pacienţilor şi aparţinătorilor. Această modalitate de restricţionare a fost impusă pentru a elimina orice risc de a contamina zonele de risc. Astfel, dăm curs cererilor care au fost de-a lungul timpului, am stabilit şi un set de reguli pentru aparţinători“, a explicat ec. Robert Dâncă, managerul unităţii medicale.

În timpul vizitei este obligatoriu ca vizitatorii să poarte un echipament de protecţie pentru secţiile de obstetrică şi nou-născuţi, iar în sectoarele cu lehuze şi nou-născuţi este permis accesul taţilor pentru cinci-zece minute. Vizitatorii trebuie să fie înregistraţi în registrul de evidenţă de la triaj, iar ulterior îndrumaţi către salon de asistenta de sector, fiind permis accesul unui singur vizitator. „În situaţia în care pacienta se poate deplasa, vizita va avea loc în holul sectorului sau în sala de aşteptare“, se menţionează în regulamentul de acces.

Rămâne în continuare restricţia vizitatorilor în sălile de naştere, blocul operator şi la ATI. De asemenea, vizitatorii nu au voie să aducă pacientelor alimente interzise de către medicul curant, nici băuturi alcoolice sau ţigări, şi nu au voie să intervină în îngrijirile medicale ale pacientelor. Reprezentanţii unităţii medicale au mai precizat că se doreşte pe viitor şi crearea unui spaţiu separat unde aparţinătorii să poată vizita pacientele. 

 

 

Comentarii