Taxele la spitalele private, reglementate prin lege

vineri, 06 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Taxele la spitalele private, reglementate prin lege

Asiguraţii în sistemul public vor putea plăti în privat o taxă care să acopere diferenţa de valoare a serviciului dintre ce li se oferă la stat şi ce primesc suplimentar în privat.

 

Asiguraţii în sistemul de asigurări sociale vor putea plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate decontate de Casă Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS). În acest sens a fost adoptat de Parlament un proiect de lege care are ca obiect crearea cadrului legal de reglementare a contribuţiei personale suportată direct de către asiguraţi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care sunt în contract cu CJAS faţă de tarifele suportate de stat, decontate de CJAS. Contractele cu CJAS vizează regimul de spitalizare continuă, ambulatoriu clinici şi ambulatoriu paraclinic.

„Asiguraţii care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate“, prevede proiectul.

Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical va fi afişată obligatoriu pe pagina de internet a spitalelor şi clinicilor private, şi va fi plătită de pacienţi în mod direct sau printr-o asigurare suplimentară încheiată cu o societate de asigurări. Precizăm că, prin contractul cadru aprobat prin hotărâre de guvern, se stabilesc serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţie personal, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilre a nivelului contribuţiei personale. Proiectul de hotărâre a fost votat la sfârşitul săptămânii trecute de Camera Deputaţilor, care este în acest caz for decizional.

Comentarii