De Sănătate

Punem punctul pe știi

Terapia genică deschide noi posibilități pentru tratarea durerii cronice

miercuri, 25 octombrie 2023, 11:29
2 MIN
 Terapia genică deschide noi posibilități pentru tratarea durerii cronice

Multe dintre medicamentele actuale pentru durerea cronică creează o dependență ridicată, ceea ce face importantă descoperirea de noi alternative. Acum, o echipă de cercetători din Marea Britanie propune o nouă abordare de terapie genică pentru tratarea durerii, într-un nou studiu publicat recent.

Un grup de cercetători de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice a Universității Oxford, împreună cu colegi de la Cambridge, Barts și de la Facultatea de Medicină și Stomatologie din Londra, a demonstrat potențialul unei noi abordări de terapie genică pentru reducerea la tăcere a neuronilor senzoriali umani (celule nervoase) ca mijloc de tratare a durerii persistente.

Lucrarea a fost publicată în octombrie în Science Translational Medicine, menționează site-ul 360medical.ro..

Chemogenetica este un proces prin care moleculele care controlează excitația (stimularea) neuronilor sunt modificate astfel încât să devină active doar în prezența unui medicament netoxic. Acest proces s-a dovedit deja promițător ca mijloc de suprimare a unei astfel de excitabilități în cercetările care implică animale.

Echipa a demonstrat acum că există o abordare chimiogenetică potrivită pentru aplicații la om.

În primul rând, cercetătorii au exprimat în neuronii senzoriali de șoarece gena PSAM4-GlyR, un sistem chimiogenetic bazat pe receptorii proteici umani nicotinici și glicinici ai acetilcolinei (un neurotransmițător).

Ei au activat PSAM4-GlyR cu medicamentul aprobat clinic vareniclina, care a inhibat neuronii senzoriali și, de asemenea, a redus hipersensibilitatea durerii asociate în mod normal cu artrita sau leziunile nervoase la șoareci.

Apoi, cercetătorii au continuat să activeze sistemul PSAM4-GlyR în neuronii senzoriali derivați de la un pacient cu eritromelalgie, o afecțiune caracterizată prin durere arzătoare. Ei au constatat că acest lucru a inhibat neuronii și a normalizat hiperactivitatea.

Astfel, echipa a demonstrat potențialul unei abordări de terapie genică pentru tratamentul durerii cronice, care rămâne una dintre marile nevoi de sănătate nesatisfăcute.

Acest lucru a fost realizat prin oprirea fibrelor nervoase hiperactive.

Prin vizarea acestei componente inițiale a circuitului durerii s-ar putea evita potențialul de dependență al analgezicelor existente, cum ar fi opioidele, spun David Bennett, profesor de neurologie și neurobiologie, și Jimena Perez-Sanchez, cercetător postdoctoral la Departamentul de Neuroștiințe Clinice Nuffield, care au condus studiul.

Potrivit acestora, echipa a demonstrat potențialul medicinei translaționale prin modificarea genetică a receptorilor de proteine umane ca tratament al durerii.

Deși este necesară o validare suplimentară pe modele de durere umană, rezultatele demonstrează contribuția hiperexcitabilității neuronilor senzoriali la durerea persistentă datorată artritei sau leziunilor sistemului nervos.

 

Comentarii