Topul şcolilor private din Iaşi: Un nou clasament după media mediilor la Evaluarea Naţională

miercuri, 03 iulie 2019, 01:50
3 MIN
 Topul şcolilor private din Iaşi: Un nou clasament după media mediilor la Evaluarea Naţională

Deşi acestea nu urmăresc în mod special performanţa şcolară în sens clasic, „Ziarul de Iaşi“ a considerat util pentru părinţi să ofere şi un top al şcolilor private din Iaşi în privinţa eficienţei elevilor la Evaluarea naţională. Demersul vine după ce, ieri, am publicat topul şcolilor de stat din judeţul Iaşi.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat şi un top al şcolilor private, sau care oferă un sistem de învăţământ alternativ, în funcţie de rezultatele obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a la Evaluarea naţională. Astfel, am realizat media mediilor obţinute de elevi la cele două probe scrise, Limba română şi Matematică, în acest top fiind incluse Colegiul „Richard Wurmbrand“, Liceul Teoretic Waldorf, Şcoala Gimnazială „Paradis“, Şcoala Gimnazială „Varlaam Mitropolitul“ şi Şcoala Gimnazială Internaţională „Spectrum“.

Cotidianul nostru a prezentat în ediţia de ieri un top al liceelor de stat din Iaşi realizat pe baza mediilor la Evaluarea naţională obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a a celor mai cunoscute şi apreciate licee din judeţ. În ediţia de astăzi, aveţi posibilitatea să vedeţi cum se raportează învăţământul privat sau alternativ la testările naţionale, şi care sunt rezultatele obţinute de către elevii acestora.

Clasamentul

1. Şcoala „Paradis“ – Pe prima poziţie în acest top, cu media mediilor 8,716, se află Şcoala „Paradis“. La Evaluarea naţională au participat 9 absolvenţi de clasa a VIII-a, mediile acestora variind între 8,87 şi 9,62, iar majoriatea mediilor au fost peste 8.

2. Colegiul „Richard Wurmbrand“ – La Evaluarea naţională au fost înscrişi 35 de absolvenţi de clasa a VIII-a, însă doar 32 dintre aceştia s-au prezentat. Media mediilor a fost realizată doar pe baza rezultatelor celor prezenţi, motivele absenţelor putând fi obiective. Astfel, media mediilor la acest colegiu este de 8,355, cea mai mică medie obţinută fiind 4,82, iar cea mai mare 9,90. De asemenea, au fost obţinute 11 medii peste 9, iar cu excepţia mediei de 4,82, celelalte rezultate au fost peste 6.00.

3. Şcoala Gimnazială „Varlaam Mitropolitul“ – Pe locul al III-lea se află şcoala privată deschisă cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Media mediilor de la această instituţie este 7,955, la Evaluarea naţională participând un număr de 16 candidaţi. Cea mai mică medie a fost de 5,52, iar cea mai mare 9,82. Au fost înregistrate trei medii peste 9.

4. Şcoala Gimnazială Internaţională „Spectrum“ – Media mediilor de la Evaluarea naţională din acest an este 7,452, examenul fiind susţinut de 11 candidaţi. Mediile variază între 4,17 şi 9,05, majoritatea mediilor fiind peste 7.

5. Liceul Teoretic Waldorf – Cei 32 de candidaţi de la acest liceu de stat dar care oferă un sistem de învăţare alternativ au obţinut media mediilor 6,813. De asemenea, cea mai mică medie obţinută a fost 4,62, iar cea mai mare 9,47. De menţionat este faptul că au fost înregistrate 2 medii sub 5 şi opt medii între 5 şi 6. La nivelul şcolii au fost obţinute două medii peste 9.

Menţionăm că în ofertele acestor şcoli private sau care oferă un învăţământ alternativ se precizează că nu se urmăresc performanţele şcolare în sensul clasic, iar pregătirea elevilor se axează pe dobândirea de abilităţi considerate relevante de fiecare şcoală în parte sau de către părinţi şi elevi. Totuşi, rezultatele obţinute pot fi un indicator pentru părinţii care ar dori ca, după gimnaziu, să îşi înscrie copiii la un liceu normal, existând şi posibilitatea ca unii dintre aceşti copii să nu se adapteze sistemului clasic de învăţământ. Sunt însă şi părinţi care continuă şcoala tot în sistem privat şi în clasa a IX-a, în acest caz nemaifiind necesară participarea la Evaluarea naţională. 

Comentarii