Tot mai multe avioane rămân la sol. Va fi oprit de tot traficul de pasageri?

sâmbătă, 14 martie 2020, 02:55
2 MIN
 Tot mai multe avioane rămân la sol. Va fi oprit de tot traficul de pasageri?

Directorul general al Aeroportului Iaşi a înaintat deja o propunere în acest sens Ministerului Transporturilor, respectiv de a închide aeroporturile din România pentru a reduce riscul de infectare cu Covid-19.

„Propun autorităţilor închiderea spaţiului aerian al României privind zborurile civile de pasageri pentru a preîntâmpina creşterea riscului de îmbolnăvire de coronavirus pe teritoriul României“, a declarat ieri directorul general al Aeroportului.

Cătălin Bulgariu a precizat că e o „propunere personală“, pe care a argumentat-o prin necesitatea reducerii riscului de infectare. „Din partea pasagerilor nu avem cea mai bună activitate civică – de a recunoaşte de unde vin. Ne-am confruntat cu persoane din zone roşii care au ajuns pe Aeroportul Iaşi via alte destinaţii“, a motivat el introducerea unei măsuri atât de drastice. Bulgariu a mai spus că acest risc este valabil pentru toate aeroporturile din România.

Un alt argument pentru sistarea zborurilor este de ordin economic. „În acest moment, toate companiile aeriene înregistrează pierderi deosebite. Cât priveşte aeroportul, pierderile sunt semnificative. Dacă pe bugetul lunii martie luasem în calcul o reducere cu 40 la sută a veniturilor, acum, după anularea curselor de Italia, trecerea pe zonă galbenă sau roşie a Spaniei, Franţei şi Germaniei face ca pierderile noastre să fie mult mai mari. Astfel, prin închiderea spaţiului aerian, limităm cheltuielile şi nu mai producem pierderi“, a declarat directorul general al aerogării.

Pe panoul de zbor al săptămânii viitoare mai sunt 36 de curse externe, după scoaterea celor spre Italia (13 la număr) şi restrângerea celor spre Viena. Dacă cele trei ţări menţionate trec pe roşu, numărul de curse va scădea la 25. Dacă şi zborurile spre Londra vor trebui anulate, mai dispar încă 12. „Vă daţi seama că, la nivelul Aeroportului Iaşi, pierderile pot să ajungă la 80-90 la sută“, a estimat Cătălin Bulgariu.

În acest moment, traficul de pasageri a scăzut practic la jumătate: „Estimarea iniţială arăta că trebuia să avem peste 50.000 de pasageri în primele 12 zile ale lunii martie şi am avut 26.290 de pasageri“.

Şi frecvenţa curselor interne se va reduce de săptămâna viitoare. „Avem reduceri de curse anunţate deja de Blue Air“, pe relaţia cu Bucureştiul, a anunţat directorul Aeroportului.

Propunerea şi motivele pentru care aeroporturile din România ar trebui să fie închise au fost prezentate, miercuri, Ministerului Transporturilor.

Comentarii