Tot mai mulţi ieşeni COVID pozitivi vin la spital direct în stare gravă

miercuri, 25 noiembrie 2020, 02:55
1 MIN
 Tot mai mulţi ieşeni COVID pozitivi vin la spital direct în stare gravă

De la începutul acestei luni, în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19 peste 1.000 de pacienţi, numărul fiind în creştere constantă, comparativ cu luna octombrie, când au fost în total 862 de pacienţi.

 „Am depăşit cifra de 1.000 de pacienţi pozitivi diagnosticaţi în UPU de la 1 noiembrie, procentul de pozitivi dintre pacienţii suspecţi prezentaţi în Urgenţă este de 63%. Este evidentă creşterea numărului de pacienţi, dar remarcăm ajutorul medicinei primare şi de prespital sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică care, cu siguranţă, a rezolvat testarea suspecţilor şi a celor cu forme uşoare care au ajuns mai rar în UPU”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon”.

Pe lângă creşterea numărului de cazuri pozitive, medicii au observat că pacienţii vin la spital în momentul în care afecţiunea este deja agravată. „Agravarea se produce silenţios, dar foarte repede, este o hipoxie (n.r. – scădere a cantităţii de oxigen) care nu dă manifestări clare, dar stadiul este avansat. Am remarcat că proporţia de cazuri grave şi medii, precum şi severitatea lor este mult mai mare, sunt pacienţi care au nevoie de intubaţie, ventilaţie mecanică”, a completat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Această creştere şi agravare a cazurilor a fost remarcată şi de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, care spun că încep să vină la spital tot mai multe persoane direct în stare gravă.

Comentarii