Trei directoare de şcoli din IaşI au şanse să obţină titlul Directorul Anului la Ateneul Român din Bucureşti. Cine sunt ele?

sâmbătă, 12 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Trei directoare de şcoli din IaşI au şanse să obţină titlul  Directorul Anului la Ateneul Român din Bucureşti. Cine sunt ele?

Trei directori de la școli din Iași au fost nominalizați la Gala Premiilor pentru Directorii Anului. Voinescu Simona Elena de la Școala Gimnazială Popricani, Antoci Georgiana-Livia de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” și Manea Sabina Elvira Maria de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași, se numără printre cei 19 finaliști.

Pe 23 noiembrie 2022 vor fi anunțați câștigătorii celor patru categorii: Directorul Anului, Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse, Directorul Anului pentru Inovare și Directorul Anului pentru Antreprenoriat. Gala va avea loc la Ateneul Român din București și vor fi prezenți reprezentanți din comunitățile educaționale și de business din toată țara. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Asociației Pentru Valori în România.

Proiect dedicat grupurilor vulnerabile

Georgiana-Livia Antoci este directoarea Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” și a aplicat la categoria Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse. „Prin toate demersurile pe care le-am făcut am avut întotdeauna în vedere grupurile vulnerabile din școală, iar aplicația a fost dedicată elevilor de etnie romă care sunt în școala noastră. Cred în puterea educației, cred că prin educație copiii de etnie romă au o șansă la un viitor mai bun decât cel de acum”, explică aceasta.

Proiectul pe care l-a demarat se numește Edu empower – împuternicire prin educație și este destinat elevilor de etnie romă din Școala Gimnazială „Elena Cuza”. „Este un pariu pe care l-am făcut cu mine însămi și un pariu imaginar cu ceilalți, care sunt destul de reticenți în ceea ce privește etnia romă. Vreau ca și elevii romi să aibă șanse egale în viitor”, completează Georgiana-Livia Antoci.

În ceea ce privește nominalizarea, directoarea spune că a fost luată prin surprindere, mai ales fiindcă a respins inițial recomandarea înscrierii. „Am fost motivată pentru școală. Am considerat că școala merită să fie trecută pe acea listă. Pe mine mă bucură și simpla nominalizare, pentru că, din câte am înțeles, au fost peste 200 de aplicații. Să fiu printre cei 19 finaliști înseamnă că facem lucrurile așa cum trebuie”, spune aceasta.

 

Digitalizarea unității de învățământ

La categoria Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost nominalizată Simona Elena Voinescu, directoarea Școlii Gimnaziale Popricani. „Este un proiect ce privește digitalizarea întregii instituții de învățământ și dotarea acesteia cu aparatură IT de ultimă generație. S-a realizat dotarea unui laborator de informatică, iar toate spațiile de clasă dețin astăzi table interactive. Toți colegii profesori dețin laptopuri, toți elevii dețin tablete, laboratorul de informatică este dotat cu desktopuri de tip All in One, la fel și birourile și cancelaria. Avem și ecrane de proiecție, camere web de videoconferință și 25 de tablete grafice pentru profesori”, menționează directoarea.

Proiectul a fost realizat din bani nerambursabili, accesați de școală prin fonduri europene. În paralel, sălile de clasă au fost dotate cu vestiare pentru elevi, cu mobilier și alte materiale didactice. „Am mers pe dotarea cu mobilier școlar, materiale didactice pentru profesori și pentru elevi. În spate este o muncă de 10 ani. Am dărâmat la propriu o școală, am reconstruit-o și i-am redat strălucirea de altădată, eu fiind o elevă a acestei școli în trecut. Am făcut aici clasele I-IV, iar când m-am întors, în calitate de profesor, am găsit-o lipsită de strălucire și în stadiu avansat de degradare. Pentru mine, pentru comunitate și pentru colegii mei profesori este o mare reușită. Acum școala noastră arată impecabil”, spune Simona Elena Voinescu.

Proiectul se intitulează Achiziția de echipamente mobile IT pentru uz școlar, iar perioada de desfășurare a fost 21.07.2021 – 20.07. 2022. S-a adresat celor 270 de elevi și 66 de preșcolari de la Școala Gimnazială Popricani.

 

Săli de muzică, pictură  și geografie

Sabina Elvira Maria Manea este directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” din Iași și a aplicat la secțiunea Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse. „Au fost puse în discuție mai multe proiecte remarcabile ale școlii, printre care înființarea Sălii de muzică, a Atelierului de pictură sau a Laboratorului de geografie Terra. Aceste inițiative s-au concretizat la nivelul școlii întrucât mi-am dorit să pun la dispoziția elevilor dotări ce nu se găsesc în mod normal în școlile gimnaziale”, precizează aceasta.

Directoarea spune că își dorește ca absolvenții clasei a IV-a să își continue studiile la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, proiectul inițiat de aceasta urmărind acest aspect. „Pentru a-i păstra în școală trebuie să le oferim oportunități deosebite și accesul la activități extracurriculare consistente, pe măsura așteptărilor. Cred că misiunea unei școli gimnaziale este să formeze absolvenți de clasa a VIII-a bine pregătiți, capabili să ocupe locul dorit în clasa a IX-a. Sub nicio formă școlile gimnaziale nu ar trebui să își facă un titlu de glorie din reușita propriilor absolvenți de clasa a IV-a la școli de renume din Iași”, explică Sabina Manea.

În plus, directoarea a fost puse în discuție și proiectele de anvergură pe care le-a câștigat, mai exact acreditarea Erasmus+, prin care timp de 5 ani câte 25 de cadre didactice vor participa la cursuri de formare în alte țări. Este vorba și de proiectul Educație outdoor prin activități integrate pentru formarea competențelor de viață, prin care vor fi organizate în acest an școlar 12 cluburi pentru elevi: Clubul de lectură Poveștile fermecate, Clubul de drumeții, Clubul de fotografie, Clubul sportivilor, Clubul de științe ale vieții și Clubul ARTS & CRAFTS. Valoarea acestor două proiecte depășește suma de 600.000 euro.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este organizată de Asociația Pentru Valori În Educație (AVE) din România. Aceasta permite fie recomandarea unui director, fie înscrierea personală a acestuia în cadrul uneia din cele patru secțiuni: Directorul Anului, Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse, Directorul Anului pentru Inovare și Directorul Anului pentru Antreprenoriat. În cadrul aplicației, directorul trebuie să precizeze inițiativa pe care au avut-o în anul școlar trecut și schimbarea pe care au produs-o. Acea aplicație este jurizată și, ulterior, apar nominalizările.

Sunt 19 finaliști ai Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2022, dintre care trei nominalizări sunt din Iași. Lista finaliștilor poate fi vizualizată AICI

Comentarii