Trei sferturi dintre români nu s-au testat pentru hepatita C, deși o pot face gratuit

miercuri, 28 noiembrie 2018, 02:58
2 MIN
 Trei sferturi dintre români nu s-au testat pentru hepatita C, deși o pot face gratuit

Un sondaj de opinie realizat de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) arată că 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea hepatitei C, în ciuda faptului că aproape toţi cei chestionaţi au declarat că sunt conştienţi de gravitatea acestei afecţiuni.

Reprezentanţii APAH au precizat că se observă, astfel, o lipsă a informării, mai ales având în vedere că fiecare persoană asigurată are dreptul să se testeze gratuit, doar cu trimitere de la medicul de familie.

„Pentru a ne alinia obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a hepatitelor virale până în 2030, trebuie să parcurgem etape importante precum prevenţia şi diagnosticarea. Controalele medicale nu trebuie să fie privite drept o ultimă soluţie atunci când ne simţim rău, ci trebuie să devină o rutină anuală pentru a preveni complicaţiile care ne pot afecta viaţa pe termen mediu şi lung”, a precizat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Mai mult, deşi majoritatea au menţionat că din punctul lor de vedere cancerul şi ciroza sunt complicaţii generate de afecţiunile hepa­tice, 44% dintre aceştia au spus că nu ştiu cum ar putea fi prevenită apariţia bolii. Tot din cauza lipsei de informaţii, oamenii au recunoscut că şi-ar schimba atitudinea dacă ar afla că o persoană apropiată are hepatită şi ar interacţiona mai puţin cu aceasta.

„Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie să ştie că, din septembrie anul acesta, a intrat în vigoare un nou contract cost-volum-rezultat pentru programul cu interferon free şi, potrivit noilor prevederi, pacienţii începând cu gradul unu de fibroză au acces la tratament. În plus, medicii au la dispoziţie, în sistem de decontare, toate terapiile inovatoare existente pe piaţa din România pentru ca tratamentul fiecărui bolnav să fie cât mai personalizat“, au completat reprezentanţii asociaţiei.

De asemenea, aceştia susţin că vor continua campaniile de testare în perioada următoare, doar anul acesta contribuind la testarea a 1.000 de persoane, în special fiind vorba despre oameni din zone defavorizate.

Comentarii