Tudorel Toader sparge puşculiţa universităţii chiar înainte de alegeri

joi, 13 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 Tudorel Toader sparge puşculiţa universităţii chiar înainte de alegeri

Sporul de doctorat pentru unii angajaţi, anulat cu o lună în urmă, se va plăti retroactiv din fonduri proprii. Decizia vine după alte măsuri populiste.

 

Cu exact o lună înainte de alegerile pentru funcţia de rector, banii se găsesc fără nicio problemă la Universitatea „Al.I. Cuza“. După ce cercetătorii care vor publica articole în reviste ISI de impact vor fi recompensaţi financiar cu până la 5.000 de lei/articol, dacă e vorba de cele mai bune reviste din domeniul lor de activitate, iar UAIC va acoperi şi toate abonamentele studenţilor la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi, a venit rândul ca şi profesorilor să le fie întinsă o mână de ajutor.

La începutul anului, Consiliul de Administraţie al universităţii a luat decizia ca personalul care a ajuns deja la nivelul de salarizare prevăzut de legea salarizării unice abia pentru anul 2022 să nu mai beneficieze de sporul de doctorat. Prin urmare, pentru o parte dintre angajaţii universităţii banii încasaţi pe ianuarie au fost mai puţini decât cei în decembrie 2019. Dar marţi, 11 februarie 2020, prof.dr. Tudorel Toader, în şedinţa Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie, a decis anularea hotărârii din ianuarie şi achitarea, într-un final, a sporului respectiv. Mai mult, prof.dr. Tudorel Toader a ţinut să anunţe personal toată comunitatea academică a UAIC prin e-mail.

„În şedinţa Biroului Executiv al Consiliului de Admi­nistraţie, de astăzi, 11 februarie, s-a decis anularea HBECA nr. 3P/9.01.2020, prin care personalul Universităţii care la data de 01.01.2020 a ajuns la nivelul de salarizare prevăzut de lege pentru anul 2022, nu mai beneficia de suma compensatorie aferentă sporului de doctorat. Ca urmare, venitul salarial net (suma încasată pe card) va avea acelaşi cuantum ca cel de la nivelul lunii decembrie 2019“, se precizează în mesajul rectorului, care a anunţat că va candida pentru un nou mandat.

El a mai precizat şi că sumele care nu au fost achitate acum, în ianuarie, fiindcă s-a pus în aplicare hotărârea respectivă, vor fi restituite în integralitate din veniturile proprii ale universităţii în data de 18 februarie 2020. Prin urmare, banii respectivi vor veni din bugetul universităţii, din venituri individuale şi independente, în loc să fie integraţi în fila bugetară cu privire la salarizare, capitol separat în bugetul fiecărei universităţi în cadrul finanţării instituţionale – banii de la Ministerul Educaţiei. (Cătălin HOPULELE)

Comentarii