Turiștii de la mare, goniți din apă cu jandarmii și polițiștii. În ciuda înecurilor și a steagului roșu, mulți se aruncă în valuri

marți, 15 august 2023, 20:25
2 MIN
 Turiștii de la mare, goniți din apă cu jandarmii și polițiștii. În ciuda înecurilor și a steagului roșu, mulți se aruncă în valuri

Salvamarii au avut zi grea luni, 14 august a.c., pentru că nu s-au înțeles cu turiștii, care insistau să intre în mare, deși era arborat steagul roșu. Ei spun că oamenilor nu le pasă și că atunci când le atrag atenția, susțin că au plătit sejurul și vor să se distreze. Pe plajele Modern și Radio Vacanța, salvamarii au cerut intervenția polițiștilor și jandarmilor, pentru a nu degenara situația.

În cursul zilei de 14 august a.c., pe plajele din Constanța și Mamaia, dar și în sudul litoralului, a fost arborat steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul a fost interzis. Trei oameni au murit înecați pe plaja Victoria din Mamaia, alți trei fiind transportați la spital. O altă persoană a fost scoasă inconștientă din mare în stațiunea Venus, la scurt timp fiind declarată decedată. Cu toate acestea, turiștilor pare să nu le pese și vor să intre în apă cu orice preț. Salvamarii au avut o misiune foarte grea și s-au certat cu mai multe persoane, până când au cerut intervenția polițiștilor și jandarmilor.

 „Am avut probleme cu turiștii care voiau să intre în apă, dar au venit colegii de la Poliție și Jandarmerie, și s-au rezolvat problemele. Au fost intervenții pe plaja Modern și în Mamaia, pe zona Radio Vacanța. Pe tot parcusul zilei a fost arborat steagul roșu. Unii oameni înțeleg, alții nu, dar încercăm să comunicăm cu ei, să le explicăm că este periculos. Sunt sute de mii de oameni și este destul de greu“, ne-a declarat Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor care asigură supravegherea și intervențiile de pe plajele din Mamaia și Constanța.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a sfătuit și el turiștii care se află pe litoral să urmeze recomandările salvamarilor, pentru a evita o tragedie.

„Sfaturile date de salvamari sunt încălcate, chiar dacă este arborat steagul roșu, oamenii intră în apă și riscă. Și astăzi avem trei decedați la o singură intervenție de la Mamaia și altă persoană dintr-un alt loc, tot din Mamaia, transportată cu elicopterul în stare gravă. Deci, singurul apel este să asculte recomandările celor de la salvamari. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul“, a mai explicat Raed Arafat.

Mai mult, pe focuspress

Comentarii