Ucraina a recuperat 10 poziții în jurul Bahmutului, Rusia a lansat 100 de atacuri cu rachete

luni, 15 mai 2023, 09:39
2 MIN
 Ucraina a recuperat 10 poziții în jurul Bahmutului, Rusia a lansat 100 de atacuri cu rachete

Ucraina anunță că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut, zona cea mai fierbinte a frontului, reușind să avanseze în poziții care ar putea permite încercuirea trupelor ruse care se chinuie de aproape un an să încercuiască și să captureze orașul acum șters de pe hartă. La rândul lor, forțele ruse au lansat peste 100 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei într-o singură zi, lovituri soldate cu victime inclusiv în rândul civililor. 

Orașul Lugansk din estul Ucrainei, aflat sub ocupație rusească, a fost lovit din nou de rachete, scrie canalul ucrainean Nexta, citând media rusești. „Este posibil ca ținta loviturilor să fi fost fosta școală de aviație”, potrivit unei surse citate de Nexta.

Forțele ruse au bombardat două localități din regiunea Sumî, trăgând peste 100 de proiectile de diferite tipuri, a anunțat administrația militară din regiune, potrivit Kyiv Independent.

În total, Rusia a lansat 11 atacuri cu rachete duminică, având ca ținte localitățile Harkov, Kostiantinivka și Zolociv. Pe lângă aceasta, au au lansat 41 de atacuri aeriene și 74 de lovituri cu lansatoare multiple de rachete, care au provocat victime incluvi în rândul civililor, potrivit ultimului raport al Statului Major Ucrainean, publicat luni dimineață.

Ucraina anunţă că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut

Ucraina a anunţat că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de câteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Astăzi (duminică – n.r.), unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut”, a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram.

„Lupte aprige” încă au loc în acest oraş devastat. „Soldaţi inamici au fost capturaţi”, a adăugat ministrul. Kievul afirmă de câteva zile că a progresat în jurul Bahmut, o premieră în ultimele câteva luni, în timp ce Moscova susţine că trupele sale avansează chiar în oraş, pe care îl controlează deja în mare măsură.

 

Comentarii