Ucrainenii au descoperit o adevărată flotă de avioane folosite de contrabandiști pentru a aduce țigări în România

joi, 10 februarie 2022, 14:13
2 MIN
 Ucrainenii au descoperit o adevărată flotă de avioane folosite de contrabandiști pentru a aduce țigări în România

Pe parcursul anului trecut, “Obiectiv de Suceava” a semnalat mai multe cazuri în care aeronave ale contrabandiștilor ucraineni au intrat în spațiul aerian al României. Am relatat atunci despre două avioane AN-2 care au intrat în România și nu au fost prinse de autoritățile noastre, unul fiind capturat pe un aerodrom din regiunea Ivano-Frankovsk, iar altul pe teritoriul Republicii Moldova. Evident că aceste violări ale spațiului aerian al României nu au fost singulare, un raport al grănicerilor cernăuțeni făcut public de presa de limbă ucraineană din țara vecină arată că au fost găsite și reținute în total 8 aparate de zbor numai pe raza de competență teritorială a Direcției de Grăniceri Cernăuți, din care nu două, ci trei erau avioane AN-2. De asemenea, au mai fost capturate un avion Picas, 2 aeroshootere (aeronavă ușoară, care constă din două module – un cărucior prevăzut cu motor, scaune și sistem de control și o singură „aripă” asemănătoare cu o parașută) și 2 vehicule aeriene fără pilot. Se presupune că respectivele vehicule aeriene – cu sau fără pilot – erau utilizate însă nu doar pe relația Ucraina – România, ci și în legătură cu Republica Moldova.

Incidentele care anul trecut au inflamat presa, societatea civilă și autoritățile (cel puțin așa s-au prefăcut) referitor la trecerea a două avioane AN-2 (în Ucraina mai sunt poreclite și „kukuruznik”) cu țigări de contrabandă peste frontiera româno-ucraineană și prinderea ulterioară – unul pe un aerodrom din regiunea Ivano-Frankovsk iar altul pe teritoriul Republicii Moldova – nu au fost singulare. Cel puțin așa rezultă dintr-un raport al grănicerilor cernăuțeni făcut public de presa de limbă ucraineană din țara vecină.

Conform sursei citate, anul trecut, grănicerii ucraineni au găsit și reținut 8 obiecte de zbor numai pe raza de competență teritorială a Direcției de Grăniceri Cernăuți din care nu 2, ci 3 erau avioane AN-2 și odată cu acestea „au mai fost sechestrate produse din tutun, radiouri, dispozitive de vedere pe timp de noapte, accesorii pentru computer, navigație UAV (folosite în general pentru drone) și teleccomenzi”. Pe lângă cele trei AN-2 descoperite de grănicerii ucraineni pe raza regiunii Cernăuți au fost identificate și 1 avion Picas, 2 aeroshootere (aeronavă ușoară, care constă din două module – un cărucior prevăzut cu motor, scaune și sistem de control și o singură „aripă” asemănătoare cu o parașută) și 2 vehicule aeriene fără pilot. Este de presupus că respectivele vehicule aeriene – cu sau fără pilot – erau utilizate însă nu doar pe relația Ucraina – România, ci și în legătură cu Republica Moldova. Asta deoarece, conform sursei citate, respectivele aparate de zbor nu au fost găsite doar pe zonele unde este granița cu România – Detașamentul de Frontieră Crasna cu „filiale” la Pătrăuții de Jos și la Fântâna Albă, ci și la detașamentele Mămaliga și Secureni.

Mai mult, pe obiectivdesuceava

Comentarii