UDMR vrea să modifice legea ca să ascundă cum cheltuie banii primiţi de la stat

miercuri, 17 martie 2021, 12:55
1 MIN
 UDMR vrea să modifice legea ca să ascundă cum cheltuie banii primiţi de la stat

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a blocat în Parlament şi vrea să modifice un proiect de lege care ar fi lărgit transparenţa în ceea ce priveşte modul cum sunt cheluiţi banii publici. Actul normativ vizează organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este o organizaţie cu statul special. Are dreptul de a participa la alegeri, are aleşi la nivel local şi parlamentar, este parte a coaliţiilor de guvernare, dar nu este partid politic.

Totuşi, are dreptul să deconteze cheltuielile făcute în campaniile electorale, ca orice partid politic. În schimb, primeşte bani de la statul român pentru că reprezintă minoritatea maghiară. 

Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament care îşi propune mărirea gradului de transparenţă a instituţiilor publice şi a organizaţiilor finanţate cu bani publici este blocat de UDMR. 

Cititi si: UDMR: Nu va fi obligatorie inspecţia RAR pentru trotinete şi biciclete electrice

Iniţiativa prevedea apariţia la nivelul fiecărei instituţii publice a unui registru care să cuprindă solicitările şi răspunsurile oferite în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. De asemenea, în proiect sunt definite mai bine instituţiile care se supun legii, iar informaţiile puteau să fie cerute şi în format electronic, potrivit Radio Europa Liberă.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii