Uleiul şi vinul din mintea noastră

vineri, 16 noiembrie 2018, 08:00
3 MIN
 Uleiul şi vinul din mintea noastră

* Ne aflăm în Postul Crăciunului, dar mâine e dezlegare la ulei şi vin, adică un fel de ieşire din ritmul cotidian; am mai scris că este o combinaţie fericită, fiindcă dacă n-ar fi şi uleiul ar creşte numărul de ştiri despre bătăi la beţie. Am încercat să aflăm chiar de la un specialist dacă românii au cu ce petrece o dezlegare de calitate:

– Bună ziua! Am înţeles că vă pricepeţi la ulei şi vin…

– Nevastă-mea zice că mă pricep doar la vin, la băut; eu sunt mic producător şi încerc să ofer clienţilor produse artizanale, bio, care au devenit foarte căutate.

– Aşadar fabricaţi ulei şi vin naturale, ecologice; bănuiesc că mergeţi pe calitate şi nu pe cantitate, ca marii producători.

– Pe cantitate merg doar cu vinul, pentru nevoile mele curente; uneori vând şi la alţii!

– Vindeţi când aveţi un an bun şi iese foarte mult, nu?

– Vând când iese acru sau se casează. Sunt unii care numai dintr-ăsta cumpără…

– De ce? Au garanţia că nu-i tratat, că e natural?

– Că n-au bani de un vin mai bun… Noi venim cu ulei natural, nerafinat şi neprelucrat, cum spun nutriţioniştii. Veganii caută uleiuri din chestii de care eu n-am auzit în viaţa mea; de-aia am zis să propun uleiuri din chestii de care ei n-au auzit în viaţa lor.

– Din ce scoateţi ulei, mai exact?

– Ulei există peste tot, chiar şi în baia de ulei a maşinii, bunăvoinţă să existe! Acum e post, deci vindem ulei de avocado, de fistic, de trufe, de diverse vegetale exotice şi, evident, ulei de măsline extravirgin…

– Şi de unde aveţi, mă rog, atâtea vegetale exotice, să faceţi uleiuri din ele?

– Exact de unde aveam, când nu era post, bursuci, rechini, păsări colibri şi urşi polari, să scoatem untură din ei: din mintea omului care cumpără!

– Adică?

– Adică importantă e doar puterea gândului, contează ca omul să creadă că mănâncă ulei de trufe sau de fistic, că vine ca şi cum chiar ar mânca!

– De fapt, ce vindeţi în loc de ulei de trufe sau de fistic?

– Ulei vărsat de floarea soarelui, de la prăvălie! Tot asta vindem şi celor care vor ulei de păr, de exemplu. Nu face rău nimănui, chit că se spală cam greu şi râncezeşte…

– Şi în loc de untură de urs polar, de bursuc, de rechin sau de pasăre colibri?

– Tot de la magazin, untură de purcel la kilogram. Merge şi pentru doamne, ca alifie de faţă cu unt de Shea, jojoba, aloe, nucă de cocos bio şi hibiscus. Dacă pe doamnă o apucă foamea, alifia asta merge şi cu pâine!

Comentarii