UMF se pregăteşte de un vot lung: un alegător ajunge să pună aproape 100 de ştampile pe nouă buletine

joi, 16 ianuarie 2020, 02:52
2 MIN
 UMF se pregăteşte de un vot lung: un alegător ajunge să pună aproape 100 de ştampile pe nouă buletine

Pe parcursul zilei de astăzi, 16 ianuarie 2020, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi se vor desfăşura alegerile academice la termen, pentru stabilirea membrilor Departa­mentelor şi Consiliilor Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie şi Bioinginerie Medicală, a membrilor Senatului, pentru alegerea directorilor de departament şi a rectorului. 

Pentru toate aceste niveluri de conducere ale UMF Iaşi s-au depus 344 de candidaturi. Pe listele de vot sunt înscrise 767 de persoane: 730 de cadre didactice şi cercetători şi 37 de reprezentanţi ai studenţilor (studenţi care fac parte din Consiliile Facultăţilor şi din Senat). Persoanele cu drept de vot din cadrul UMF Iaşi vor vota în sala de sport nr. 1, pe toată durata zilei de mâine, între orele 08.00 şi 20.00, după un program eşalonat pe facultăţi fiindcă întreaga operaţiune este una complexă.
Spre exemplu, un votant de la Facultatea de Medicină Generală va intra în cabina de vot cu nouă buletine. Cinci dintre ele vizează direct structurile care-l preocupă: consiliul departamentului din care face parte, directorul aceluiaşi departament, consiliul facultăţii de care aparţine, Senatul şi alegerea rectorului. Pe lângă acestea, va mai primi încă patru buletine de vot, corespunzătoare celorlalte departamente existente la Facultatea de Medicină Generală, fiindcă votul fiind universal, va trebui să aleagă structura fiecărui departament. Motivul pentru care UMF a decis separarea buletinelor de vot este că numărătoarea se face electronic, prin scanarea buletinelor respective şi centralizarea lor pe departamente. „Buletinul de vot se ştampilează astfel: poziţia 1 reprezintă opţiunea principală; ultima poziţie reprezintă şi ultima preferinţă a alegătorului. Alegătorii trebuie să fie atenţi să nu existe candidaţi pentru care nu au marcat nicio poziţie şi să marcheze pentru fiecare candidat o singură poziţie, diferită de celelalte. Marcajul se face prin aplicarea ştampilei în centrul căsuţei corespunzătoare poziţiei dorite, fără a depăşi conturul acesteia. Nu se va ştampila şi nu se vor face semne în alte zone decât în interiorul căsuţelor. Nerespectarea acestor reguli, duce la anularea buletinului de vot“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.
 
Practic, la facultăţile mai mari, cum este cea de Medicină Generală, un candidat va ajunge să pună aproape 100 de ştampile pe cele 9 buletine de vot, pentru că poziţia fiecărui candidat trebuie marcată. „Comisia şi birourile electorale se întâlnesc mai devreme, de la 6 dimineaţa, preluăm toate documentele necesare care sunt sigilate. Cele patru secţii de votare se deschid la 8 şi avem final de vot la ora 20.00. Cercetătorii noştri votează la secţiile de Farmacie şi de Bioinginerie Medicală, alături de studenţii cu drept de vot. Totul se scanează, este digital, avem cadre didactice care se ocupă cu scanarea şi o comisie care se ocupă de centralizarea lor. Sperăm să nu avem probleme“, a declarat Gynetta Vanvu, preşedintele Biroului Electoral Universitar.

Comentarii