De Business

Punem punctul pe știi

Un bătrân riscă să ajungă pe drumuri după ce a avut încredere în fostul primar!

marți, 25 septembrie 2018, 01:50
7 MIN
 Un bătrân riscă să ajungă pe drumuri după ce a avut încredere în fostul primar!

În afacere este implicat Nicolae Mocanu, fostul primar din Popeşti. Controversatul edil susţine că bătrânul este de fapt vinovat fiidcă nu şi-ar fi plătit datoriile. Declaraţiile lui Mocanu sunt însă contrazise de documentele oficiale.

La cei 80 de ani ai săi, nea Costache nu are bătrâneţi deloc liniştite. Stă în frig, pe întuneric, fără gaz, fără nepoţi care să-i însenineze zilele şi cu frica că în orice moment poate ajunge în stradă. Păţania sa este un semnal de alarmă pentru mulţi dintre bătrânii singuri, bolnavi, care îşi încredinţează casele străinilor. Necazurile bătrânului din Podu Iloaiei au început acum mai bine de un an de zile, când l-a împuternicit pe fostului primar din Popeşti, Nicolae Mocanu, cu dreptul de înstrăinare a locuinţei sale. Fostul edil i-ar fi promis că îl va lăsa în casă până la moarte şi că va avea grijă de el. De atunci, casa a fost vândută de două ori. Procura a fost semnată la un notar din Tg. Cucu iar contractele de vânzare cumpărare, adică cel cu fiul fostului primar şi cel cu noul proprietar nu au nicio clauză care să arate că bătrânul are dreptul să rămână în casă până la deces.

“Nu mai am niciun act”

În acest sens, bărbatul spune că nici nu ştie ce a semnat, că fostul primar nu i-a dat să citească actele şi că nu a primit niciun ban, deşi fostul primar susţine că i-ar fi dat 10.000 de euro. „Cu Mocanu am avut o înţelegere, să-mi dea jumătate din banii pe casă şi să semnez actele de vânzare, cu condiţia să rămân în casă până mor şi să aibă grijă de mine. El a trecut apoi casa pe numele fiului său, iar fiul a vândut altuia. Acum proprietarul vrea să mă dea afară din casă, îmi cere cheile, mi-a tăiat apa, gazul şi lumina, stau pe întuneric. Deşi am semnat, nu am primit niciun ban! Ultima plângere la Parchet am făcut-o pe 18 septembrie, dar am mai făcut şi altele cu avocatul meu. Acum un an am fost internat în spital cu varicele de la piciorul stâng. Cât am stat în spital, Mocanu a mers acasă la mine iar femeia care mai are grijă de gospodăria mea i-a dat toate actele mele din casă. Când m-am întors nu am mai găsit nimic, iar instalaţia era scoasă, tăiată, la fel şi caloriferele. Nu mai am niciun act, doar numărul dosarului”, povesteşte Costache Calancea, izbucnind în lacrimi. Îi vine mereu să plângă. A cumpărat terenul pe care şi-a construit mai apoi casa în anii 70, suprafaţa fiind de 640 metri pătraţi. Actualul proprietar, cel căruia fiul fostului primat i-a vândut casa este Nedelcu Vlad Nicolae.

Ce spune avocatul

Deşi abia se mişcă cu cârja sa din lemn, bătrânul vine la Iaşi ca să caute dreptate. Cel care încearcă să-l ajute să-şi recupereze casa este avocatul ieşean Viorel Nimerincu, impresionat de povestea bătrânului şi revoltat de modul în care acesta a fost păcălit. „Dosarul e pe rol la Judecătorie, s-au stagnat cercetările de un an, nu s-a făcut nimic. El e bolnav, are pierderi de memorie, a fost internat şi la Socola, iar Mocanu a profitat de acest lucru, l-a dus la notar iar bătrânul a semnat pe încredere. După ce i-am făcut lui Mocanu plângere penală, Mocanu i-a vândut cu ajutorul procurii, fiului său, tot în fals, aşa au făcut intabularea. Ei spun că i-au dat 40.000 de lei bătrânului, dar nu i-au dat niciun ban, şi-au făcut doar golăniile”,  a declarat Viorel Nimerincu, avocatul care a preluat cazul acum un an. Până la închiderea ediţiei Nedelcu nu a putut fi contactat pentru a oferi o replică la afirmaţiile avocatului. Nimerincu mai spune că a făcut plângere şi la Ministerul Justiţiei şi la Consiliul Superior al Magistraturii, când a văzut că nu merge dosarul. „Acum Nedelcu îi sperie pe bătrân că-l dă afară din casă. E prima procedură la instanţă, luna viitoare este prima înfăţişare în camera preliminară. Poliţia şi Parchetul stau pe loc. L-am trimis pe avocatul Ciprian Cubuz  împreună cu bătrânul şi au anulat procura fostului primar, prin care acesta avea dreptul să vândă, să înstrăineze, să facă de toate în numele bătrânului! Acum nu mai e valabilă, dar a reuşit să înstrăineze casa înainte ca procura să fie anulată. Să-ţi baţi joc de un bătrân, să-i distrugi casa? Mocanu e recidivist, s-a trecut însoţitor la Calancea la primărie, pentru că bătrânul figurează cu handicap,  şi a încasat peste 10.000 de lei pe spinarea lui”, a încheiat avocatul.

Una spune primarul, alta ApaVital

Bătrânul are doi copii, un fiu care nu l-a mai căutat de zeci de ani şi care locuieşte în Anglia şi o fiică care locuieşte în Iaşi dar care are grave probleme de sănătate şi nu poate să-l ajute în niciun fel. Întrebat despre casa care a trecut uimitor de repede de la un proprietar la altul, în doar un an de zile, fostul primar din Popeşti, Mocanu Niculae, a declarat că vina e a bătrânului pentru că nu şi-a mai plătit utilităţile de aproape un an. „El trebuie să le plătească! El i-a vândut băiatului meu, care a zis că-l lasă în casă până la moarte. El nu a mai plătit de anul trecut apa, gazul, curentul, a refuzat şi i le-au tăiat pe toate. Eu i-am dat şi banii, el trebuia să plătească fostei soţii o sumă stabilită de instanţă. I-am dat 10.000 de lei fostei soţii. Când am făcut actele de vânzare cumpărare i-a dat fiul meu 10.000 de euro, fiul meu e şofer de tir. Bătrânul a spus că nu are niciun fel de pretenţie, aşa că nu am făcut nicio clauză la contract din acest motiv. Tot el m-a rugat să-i fac un cavou, care a costat vreo 6.000 de lei, anul trecut. El dacă îşi plăteşte utilităţile, proprietarul îi face deschiderea la toate, curent, apă, etc. Nu ştiu ce v-a spus vouă, dar vorbeşte aiurea!”, a declarat prin telefon fostul primar. Cu toate că acesta declară faptul că bătrânul a rămas fără apă deoarece nu şi-a plătit datoriile, iar cei de la ApaVital i-au tăiat alimentarea, o scrisoare primită de bătrân acasă, trimisă prin poştă de furnizorul de utilităţi, arată că noul proprietar, Vlad Nedelcu, a cerut personal sistarea serviciilor de alimentare cu apă pe perioadă nedeterminată, şi că instituţia îi aprobă această solicitare. Ba mai mult, cei de la Apavital spun că vor relua serviciile, tot la solicitarea lui.

Fostul primar din Popeşti are un trecut controversat

Trecutul politic al fostului primar din Popeşti nu este tocmai roz, acesta fiind condamnat în 2012 de către Curtea de Apel Iaşi la trei ani şi jumătate cu suspendare pentru că a băgat în buzunar fonduri europene destinate unui program pentru romii din comună. Acesta a fost acuzat atunci de abuz în serviciu, fals intelectual şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Conform procurorilor, Mocanu ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 41.000 de euro. Iniţial, acesta fusese condamnat în 2010 la 4 ani şi şase luni cu executare, însă acesta a făcut recurs, demers în urma căruia i-a fost redusă pedeapsa. Mocanu a fost primar la Popeşti două mandate, în perioada 2000- 2008. În primul mandat a fost membru PSD, iar după alegerile din 2004 a devenit membru al PD. În 2006, acesta a avut un conflict cu Consiliul Local, în urma acestui scandal organizându-se alegeri anticipate. În urma unor controale făcute atunci, s-au descoperit mai multe nereguli, una dintre concluzii referindu-se la faptul că primarul Neculai Mocanu şi-a sporit averea prin achiziţionarea la preţuri foarte mici a unor bunuri aflate în patrimoniul Consiliului Local. (Paula TROFIN)

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii