Un caz trist în lupta contra unei boli necruţătoare – Drama Alexandrei

joi, 05 mai 2022, 01:50
4 MIN

Tânăra ieşeancă plecată la studii în Germania şi lovită acolo de o boală cumplită a ajuns din nou în stare gravă în Germania, la 4 ani după ce a primit plămâni noi şi o nouă şansă la viaţă. Alexandra a fost preluată din România de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale. În ciuda operaţiei extrem de costisitoare şi foarte complicate din 2018, medicii au suspiciuni că ar fi vorba de o reacţie de respingere a organismului. „Cei din Germania au primit-o imediat, noi ne-am ocupat de partea de transport”, spune Raed Arafat, şeful DSU.

 

O tânără din Iaşi în vârstă de 24 de ani, care în 2018 a trecut printr-un transplant de plămâni în străinătate, a ajuns din nou zilele trecute la spital şi a avut nevoie de transfer în Germania. Ieri-dimineaţă, după aproape 24 de ore de aşteptare, Alexandra a fost preluată de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, care a asigurat transportul aerian până la Saarbrücken. Tânăra a ajuns zilele trecute la spital pentru că nu se simţea bine, iniţial la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar ulterior a fost direcţionată la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, unde s-a aflat în grija personalului medical până la momentul transferului.

„A fost direcţionată către spital doar pentru că primea reţetă de imunosupresoare la noi, fiind şi centru de transplant, a fost preferinţa familiei să rămână aici. Colegii din Germania au sugerat necesitatea unui transfer şi şi-au arătat disponibilitatea de a interna pacienta, iar prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii a fost realizat transferul pacientei de urgenţă în centrul din Germania”, a precizat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii de aici au explicat că, până a fost transferată, Alexandra a fost internată şi s-a aflat sub supravegherea medicilor din Compartimentul de Transplant, având în vedere starea în care se afla. „A fost ajustată şi medicaţia imunosupresoare şi a stat într-un mediu protejat, adaptat pacienţilor transplantaţi, izolată ca orice pacient care a trecut printr-un transplant”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Saturaţie de 70% şi suspiciune de respingere a organului

Anunţul că Alexandra are din nou probleme de sănătate a fost făcut de Mihăiţă Bariz, un alt tânăr care suferă de fibroză chistică şi care a susţinut introducerea tratamentului necesar acestor pacienţi pe lista medicamentelor compensate. Acesta a solicitat inclusiv în spaţiul public sprijin din partea autorităţilor.

Cititi si: A plecat cu bursă și a rămas pe patul de spital în Germania. Alexandra are nevoie de ajutor

„Autorităţile au reuşit în mai puţin de 24 de ore să se mobilizeze, astfel încât pacienta să primească îngrijirile şi tratamentul corespunzător. Din ce am înţeles, diagnosticul la externare a fost cel de sepsis pulmonar, ieri (n.red. – marţi) a avut saturaţie de 70%. Cadrele medicale şi-au dat tot interesul, sperăm să poată fi pusă pe ECMO (n.red. – plămân artificial) şi că va fi bine”, a precizat Mihăiţă Bariz. Acesta a mai precizat ieri că Alexandra a ajuns cu bine în Germania şi că acum se află sub supravegherea medicilor care au început evaluarea stării sale.

Arafat: „Cei din Germania au primit-o imediat”

Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că în astfel de cazuri când apar probleme după un transplant, soluţia este trimiterea pacientului în centrul unde a avut loc transplantul. „În mod normal, dacă pacientul a fost transplantat într-un centru şi are o problemă, preferabil este să meargă acolo. Cei din Germania au primit-o imediat, noi ne-am ocupat de partea de transport”, a precizat şeful DSU. În urmă cu patru ani, „Ziarul de Iaşi” a relatat despre cazul Alexandrei Istrati, care era plecată cu o bursă Erasmus atunci când a suferit o complicaţie gravă a bolii de plămâni de care suferea, având nevoie urgentă de transplant pulmonar.

Alexandra suferă de fibroză chistică, boală cronică genetică, ce se caracterizează prin probleme digestive, probleme de respiraţie, precum şi infecţii respiratorii de la acumularea mucusului pe care îl secretă plămânii şi celelalte organe care sunt afectate. Atunci, medicii germani au stabilit că singura sa şansă este transplantul pulmonar. Având în vedere costurile foarte mari, de aproximativ 500.000 de euro, familia a demarat o campanie de strângere de fonduri, iar transplantul a fost realizat în 2018.

„Pe 13 m-am născut. Pe 26 am renăscut. Acum două seri am primit plămânii care mi-au salvat viaţa şi doar pentru că am avut şansa să mă aflu în Germania, unde doctorii se uită în fişa medicală, nu în buzunar, unde nu îţi spun că te-ai născut în ţara greşită sau că tu ştii să te tratezi mai bine singură. Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru sprijin, moral sau financiar. Înseamnă enorm pentru mine şi nu mi-aş fi închipuit să îmi sară atâţia oameni în ajutor”, a postat Alexandra la momentul respectiv, imediat după transplant.

 

 

Comentarii