Un cunoscut senator PSD critică dur modul cum au fost adoptate legile Justiţiei

luni, 15 octombrie 2018, 12:59
1 MIN
 Un cunoscut senator PSD critică dur modul cum au fost adoptate legile Justiţiei

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat, că trebuie să fie continuată dezbaterea în Parlament a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi că se aştepta ca anumite texte modificate în actele normative să fie declarate neconstituţionale de CCR.

 

"Codul Penal şi de Procedură Penală au nevoie de modificări consistente. Eu cred că dezbaterea în Parlament trebuie să continue. Mă aşteptam să existe anumite texte discutabile pe care CCR să le declare neconstituţionale. Voi susţine în Parlament demersul de modificare a Codurilor. Codurile trebuie modificate în acord cu CCR, directiva europeană, iar prezumpţia de nevinovăţie trebuie transpusă", a afirmat Adrian Ţuţuianu, luni la Parlament.

Curtea Constituţională a constatat, vinerea trecută, că un număr de 64 de dispoziţii din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale, în timp ce 31 de dispoziţii pentru care s-au ridicat obiecţii sunt constituţionale, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Judecătorii Curţii s-au pronunţat pe trei obiecţii de neconstituţionalitate formulate de ÎCCJ, PNL-USR şi preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, CCR s-a mai pronunţat şi asupra unor excepţii de neconstituţionalitate asupra Codului Penal. De exemplu, judecătorii Curţii au decis că un articol care vizează termenul prescripţiei răspunderii penale din Codul Penal este neconstituţională. Magistraţii CCR au motivat că, în forma actuală, articolul încalcă dreptul la un proces echitabil. Prin urmare, cele două proiecte urmează să se întoarcă în Parlament pentru punerea în acord a acestuia cu decizia Curţii Constituţionale.

Comentarii