Războiul de la Biologie continuă

Un decan acuză conducerea Universităţii de presiuni asupra sa

joi, 13 februarie 2020, 02:50
3 MIN
 Un decan acuză conducerea Universităţii de presiuni asupra sa

Conf.dr. Lăcrămioara-Carmen Ivănescu (foto stânga), decan interimar al Facultăţii de Biologie de la Universitatea „Al.I. Cuza“, a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică în urma articolului publicat săptămâna trecută, în care era scos în evidenţă un război la nivelul facultăţii între aceasta şi conf.dr. Irina Neta Gostin. 

Într-un răspuns mult prea mare pentru a putea fi publicat în forma sa integrală, decanul în exerciţiu neagă multe din acuzaţiile aduse de către comisiile care au evaluat plângerile făcute de colega sa, şi acuză inclusiv conducerea universităţii de decizii părtinitoare. De altfel, aceasta precizează că în momentul în care şi-a depus demisia a spus că se datorează „presiunii constante exercitate asupra mea de conf.dr. Irina Neta Gostin prin intermediul Comisiei de Etică, Sindicatului UNIO şi conducerii UAIC, generatoare de situaţii care fac imposibilă îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa funcţiei de decan“. În ceea ce priveşte acuzele de plagiat, conf.dr. Lăcrămioara-Carmen Ivănescu admite faptul că aceasta ar putea fi acuzată de autoplagiat, în ceea ce priveşte lucrările la care a fost semnată, dar că conf.dr. Irina Neta Gostin este atunci vinovată de plagiat, fiindcă a fost semnată la lucrări la care, susţine decanul, nu şi-a adus nicio contribuţie ştiinţifică.

CITESTE AICI DREPTUL LA REPLICA INTEGRAL

„Conf.dr. Irina Neta Gostin evită clar analiza calitativă a performanţelor sale academice, ajungând la situaţia ridicolă de faţă: cele două lucrări sunt integre pentru dosarul ei personal şi lipsite de integritate pentru mine. Coautor la ambele, fără să fi contribuit ştiinţific la ele, le poate reclama, dar, în acelaşi timp, le poate păstra şi folosi nestingherită. Şi pentru aceste acţiuni a argumentat că eu, membru al echipei, i-am trimis ei, manager, aceste rezultate şi «nu a ştiut» că sunt din cartea ori teza mea de doctorat“, precizează conf.dr. Lăcrămioara-Carmen Ivănescu. Aceasta a mai explicat şi contextul lucrărilor care aveau verdict de plagiat aproape 100%. Iniţial, aceasta le-a publicat într-o revistă în anul 2004, alături de academicianul Constantin Toma, iar fără a fi fost publicate acolo, le-a retrimis către o altă revistă în 2007, având-o coautoare şi pe conf.dr. Irina Neta Gostin (fost soţie a academicianului C. Toma), fiindcă aceasta din urmă ar fi rugat-o să le integreze într-un proiect ce nu avea încă rezultatele necesare.

Citeste si: Scandal cu plagiate şi becuri uitate aprinse la o facultate din Iaşi

„Am acceptat să schimb coautorii, pe C. Toma cu Irina Gostin. Iar lucrările au devenit, de comun acord, produse ale proiectului CEEx 640. La momentul martie 2007, niciuna dintre lucrări nu apăruse la revista la care fuseseră trimise încă din anul 2004. O eroare pe care mi-o asum este că nu le-am retras după ce ele au apărut, în sfârşit, la revista unde le-am trimis iniţial“, mai precizează aceasta. Decanul neagă totodată şi acuzele cu privire la plângerile pe care le-ar fi făcut la adresa Irinei Gostin la Serviciul de Pază, şi spune că biroul pe care voia să îl transforme în arhivă l-au împărţit amândouă, urmând a se muta fiecare, iar în momentul de faţă, facultatea nu are arhivă. (Cătălin HOPULELE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii