Un ministru şi şefa comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, la deschiderea anului şcolar de la „Racoviţă”

luni, 10 septembrie 2018, 09:53
4 MIN
 Un ministru şi şefa comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, la deschiderea anului şcolar de la „Racoviţă”

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar, care s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, a adus pe terenul de sport al şcolii, alături de profesorii, părinţii şi elevii instituţiei de învăţământ, şi reprezentaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi), ai autorităţilor locale, şi reprezentanţi ai Guvernului României.

Deschiderea festivă a anului şcolar a avut loc anul acesta la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, la eveniment participând, pe lângă elevi, profesori şi părinţi şi întreg colectivul de inspectori ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi), reprezentanţi ai universităţilor ieşene, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Astfel, pe terenul de sport al Colegiului au luat cuvântul inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Iaşi, prof.dr. Genoveva Farcaş, primarul Mihai Chirica, prefectul Mihai Şerbescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Olteanu. Alături de aceştia au fost prezenţi şi reprezentanţi au autorităţilor centrale, deputatul PSD Camelia Gavrilă, în calitate de preşedinte al Comisiei de Învăţămînt a Camerei Deputaţilor, dar şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, originar din Iaşi. La eveniment au participat şi reprezentaţi ai universităţilor ieşene.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

Câteva sute de elevi au aşteptat ieri pe terenul de sport al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi să sune clopoţelul pentru prima dată în acest an şcolar. Înainte de a intra însă la ore, elevii şi părinţii acestora au asistat la festivitatea de deschidere a anului şcolar şi au ascultat mesajele oficialităţilor: unele plictisitoare, altele pline de miez şi uşor de urmărit. În deschidere, prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului, a trecut în revistă rezultatele pe care elevii de la colegiul ieşean le-au obţinut, atât la olimpiadele naţionale, dar şi la cele internaţionale. „Datorită muncii şi pasiunii elevilor şi profesorilor, de la Colegiul Emil Racoviţă au participat anul trecut 53 de elevi la olimpiadele naţionale, unde au obţinut premii şi medalii, iar nouă dintre aceştia s-au calificat mai departe la etapele internaţionale. Deja avem câteva rezultate cu care ne mândrim, şi aş aminti elevul de aur al colegiului, Tudor Cosma, care deja ne-a obişnuit să obţină medalii şi premii la olimpiade internaţionale”, a menţionat directorul Colegiului. 

Inspectorul şcolar general Genovera Farcaş a adresat, de asemenea, un mesaj elevilor, profesorilor şi părinţilor prezenţi la festivitate. „Ne bucurăm să fim astăzi aici într-un moment festiv la una dintre cele mai reprezentative unităţi de învăţământ din judeţul nostru şi din ţară. O şcoală bazată pe o educaţie de calitate, ba chiar mai mult, pe o educaţie centrată pe excelenţă. Ceea ce ne uneşte astăzi, deopotrivă pe noi toţi prezenţi aici, precum şi în celelalte 220 de unităţi şcolare din judeţul Iaşi, este încrederea în forţa şcolii ca principală pârghie a unei naţii de a face paşi importanţi în dezvoltarea sa”, a menţionat şefa ISJ Iaşi.

 

"Discrepanţe şi paradoxuri"

 

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a vorbit despre nevoia de a face cu adevărat educaţia un domeniu prioritar, dar şi de nevoia unei noi clase politice. „România nu a fost niciodată aşa cum a vrut să fie. Cu un parcurs de după 1918 destul de aspru, în care acea generaţie de aur a fost confiscată de comunişti, trimisă în lagăre şi închisori, exterminată o parte din ea. A venit o altă generaţie, care din păcate nu a creat o clasă politică pentru că nu a avut de unde să crească. Dar cred că este timpul să transmitem ştafeta bunul simţ către tânăra generaţie şi să le dăm lor voie să realizeze ceea ce nu am putut face noi”, a transmis Mihai Chirica.

Deputatul Camelia Gavrilă, fost şef al ISJ, a vorbit despre situaţia în care se află în prezent unele şcoli din mediul rural, amintind că suntem datori să le oferim şanse egale la o educaţie performantă tuturor elevilor. „Nu pot să nu semnalez că sunt şi zone de umbră, că sunt şi şcoli care nu se bucură nici de această infrastructură (n.r.: a Colegiului Racoviţă), nici de dotări de secol XXI, nici de profesori dăruiţi, şi de aceea programul acesta de dezvoltare a învăţământului rural este extrem de consistent, pentru că ne-am dori să avem mai puţine discrepanţe şi mai puţine paradoxuri”.

De asemenea, ministrul Comunicaţiilor, Petru Bogdan Cojocaru, adresându-se părinţilor, a specificat faptul că „Discursul din spaţiul public, din punctul nostru de vedere, a devenit un pic ciudat. Învăţământul este o prioritate şi voi aduce în discuţie, pentru a întări faptul că educaţia este o prioritate pentru Guvernul României, faptul că la ultima şedinţă de Guvern Educaţia a fost printre ministerele care a primit bani, ceea ce spune foarte mult”.

Pe lângă deschiderea festivă de la Colegiul „Racoviţă”, oficialităţile au fost prezente şi la Şcoala Gimnazială Valea Lupului, dar şi la Şcoala Gimnazială Strunga.

Comentarii