Un nou plan pentru circulaţia rutieră şi a pietonilor în centrul Iaşului?

marți, 15 februarie 2022, 03:00
2 MIN
 Un nou plan pentru circulaţia rutieră şi a pietonilor în centrul Iaşului?

PUZ-ul pentru aproape 200 ha din zona centrală, care vizează conservarea şi punerea în valoare a monumentelor, dar şi un noul plan de circulaţie, va fi făcut de o firmă din Bucureşti.

O singură firmă a depus ofertă la licitaţia Primăriei pentru reglementarea urbansitică a zonei centrale. Municipalitatea a alocat 3,1 milioane lei pentru servicii de întocmire a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ): zona cuprinde 18 situri arheologice, 221 monumente istorice şi are terenuri în suprafaţă totală de 186 hectare.

Firma care a depus ofertă este Synergetics Corporation SRL, din Bucureşti. În domeniul urbanismului, compania are o experienţă bogată, în condiţiile în care a mai lucrat sau lucrează la planuri urbanistice generale pentru oraşe precum Braşov, Constanţa, Craiova, Călăraşi, Otopeni, Mogoşoaia, Eforie, Mihail Kogălniceanu, Snagov, dar şi planuri zonale pentru parcuri (Herăstrău, Carol I, Cişmigiu), portul Constanţa şi ansambluri rezidenţiale.

Unul dintre obiectivele planului urbanistic al zonei centrale din Iaşi constă în „protejarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural, a monumentelor istorice, a zonelor arheologice, a ansamblurilor arhitecturale, urbanistice deosebite şi peisagistice remarcabile, monumente de for public, precum şi a contextului şi caracteristicilor care conturează semnificaţia lor istorică”.

Totodată, va fi actualizat statutul juridic şi al circulaţiei terenurilor şi va fi întocmit un ghid de bune practici privind intervenţiile publice şi private în zonele protejate construite, în continuarea reglementărilor instituite. Nu în ultimul rând, planul va cuprinde şi propuneri pentru reconfigurarea circulaţiei carosabile şi pietonale.

„Scopul specific al contractului este acela de a reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare a zonei centrale a municipiului Iaşi, şi nu doar o abordare simplistă, de conservare. Zona urbanistică aferentă Zonei Centrale este arealul care reuneşte cel mai valoros patrimoniu arhitectural şi cultural al municipiului, cu o valoare istorică de importanţă naţională”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei.

În documentaţia de atribuire se mai precizează că se va încuraja construirea pe loturi specifice zonei centrale – mici, înguste, fragmentate etc., prin creşterea indicatorilor urbanistici şi soluţii inovatoare pentru a evita „muzeificarea” nejustificată a unor zone urbane.

Comentarii