Un ordin de ministru îi obligă pe unii studenţi să facă două facultăţi

joi, 11 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Un ordin de ministru îi obligă pe unii studenţi să facă două facultăţi

O situaţie bizară legată de organizarea referendumului a fost semnalată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Aceştia reclamă faptul că, în urma unui ordin de ministru aflat în dezbatere publică, s-ar îngreuna foarte mult situaţia studenţilor care se află deja înmatriculaţi la Facultăţile de Medicină Dentară, mai concret, în cazul programelor de studii Medicină şi Medicină Dentară, şi trebuie să susţină rezidenţiatul în noiembrie 2019. Studenţii argumentează că cei care ar dori să aleagă specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială ar trebui de fapt să fie dublu licenţiaţi pentru a putea fi rezidenţi în acest domeniu: să aibă şi medicină, şi medicină dentară. 

„Chirurgia maxilo-facială este o specializare care necesită o dublă licenţă, în Medicină şi Medicină Dentară, aceasta fiind studiată în cadrul ambelor programe de studii. Până în prezent, absolvenţii unuia dintre programele de studii de Medicină sau de Medicină dentară aveau posibilitatea de a-şi alege această specializare la Examenul de Rezidenţiat, fiind ulterior obligaţi să îl finalizeze şi pe celălalt până la susţinerea examenului de medic specialist. Modificarea propusă prin proiectul de ordin de ministru menţionat mai sus solicită ca specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială să poată fi aleasă doar de absolvenţii deja dublu-licenţiaţi (Medicină şi Medicină Dentară) şi doar prin susţinerea Examenului de Rezidenţiat de la Medicină, fapt care ar defavoriza major licenţiaţii în Medicină Dentară”, au precizat studenţii.

Aceştia precizează şi faptul că cel de-al doilea program de studii universitare poate fi urmat doar în regim de taxă în România, prin urmare, cum nu pot fi rezidenţi, studenţii care vor să se specializeze în chirurgie orală şi maxilo-facilă ar trebui să mai treacă iar prin facultate, cu taxe de peste 6.500 de lei pe an, din fonduri proprii sau pe banii părinţilor. „Prin implementarea modificării încă din acest an, s-ar produce o îngrădire a libertăţii de alegere a actualei generaţii care urmează să îşi finalizeze studiile universitare, întrucât aceştia au considerat Chirurgia orală şi maxilo-facială încă de la momentul începerii studiilor drept o specializare pentru care pot opta pentru dezvoltarea lor profesională”, au mai precizat cei din ANOSR. Ei spun că ministerul a argumentat alinierea la cerinţele europene existente în acest domeniu încă din 2013, dar că o astfel de măsură ar trebui să se ia doar pentru cei care intră acum în sistem şi care au timp să se pregătească în planificarea carierei. 

Comentarii