Un proces cu bătaie lungă: cine e vinovat de zăpada necurăţată de pe şoselele ieşene?

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Un proces cu bătaie lungă: cine e vinovat de zăpada necurăţată de pe şoselele ieşene?

DJADP, din subordinea Consiliului Judeţean, contestase o amendă dată de Poliţie pentru zăpada de pe un drum judeţean, pe motiv că deszăpezirea era concesionată unui privat. Instanţa a dat dreptate Poliţiei: DJADP răspunde de nereguli.

 

Administratorul drumurilor judeţene a pierdut procesul intentat Poliţiei împotriva unei amenzi primite pentru un drum înzăpezit. Cuantumul amenzii nu este foarte mare, dar rezultatul procesului stabileşte responsabilitatea Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, chiar şi atunci când întreţinerea şoselelor este încredinţată unor parteneri privaţi.

În octombrie anul trecut, DJADP a încheiat contractul de deszăpezire cu o asociere formată din firmele Eky-Sam şi Enviro Construct, pentru întreţinerea pe timpul iernii a celor peste 1.000 km de drumuri judeţene fiind alocată o sumă de 7,98 milioane lei. Poliţiştii rutieri aflaţi pe 8 februarie pe DJ 282 Rediu – Horleşti au constatat că şoseaua este acoperită cu zăpadă, motiv pentru care au amendat administratorul drumului, respectiv DJADP, cu 21 de puncte amendă, echivalând cu 3.045 lei.

Amenda a fost contestată de DJADP în instanţă, reprezentanţii instituţii susţinând că acţiunile de deszăpezire a drumului au fost efectuate conform normativelor. Pe 8 februarie, se acţionase pe DJ 282 cu un autogreder şi un răspânditor cu lamă, fiind utilizată o cantitate de 60 tone de material antiderapant. Pentru dovedirea afirmaţiilor, la dosar au fost depuse rapoartele GPS ale celor două utilaje, din care rezulta că ele acţionaseră pe drumul respectiv, venind dinspre Brătuleni, şi trecând apoi prin Horleşti şi Movileni.

Rapoartele GPS nu i-au convins pe magistraţii Judecătoriei, care au dat crezare fotografiilor făcute de poliţişti la faţa locului. Judecătorii nu au contestat faptul că utilajele de deszăpezire trecuseră pe DJ 282 în 8 februarie, ci rezultatele concrete ale acţiunii de deszăpezire. Ca urmare, contestaţia înaintată de DJADP a fost respinsă. Instituţia a declarat apel împotriva sentinţei, procesul intrând pe rolul Tribunalului. Acesta s-a pronunţat joi, respingând apelul şi păstrând sentinţa Judecătoriei în întregime. Sentinţa a devenit astfel definitivă, nemaiexistând nicio cale ordinară de atac. 

Comentarii