Un secretar de stat a devenit Doctor Honoris Causa al Politehnicii

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Un secretar de stat a devenit Doctor Honoris Causa al Politehnicii

Profesorul Gigel Paraschivescu, cadru didactic al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi unul dintre cei mai longevivi secretari de stat ai Ministerului Educaţiei Naţionale, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheor­ghe Asachi“ din Iaşi în cadrul unei şedinţe solemne care s-a derulat ieri, pe 18 ianuarie, la Politehnica ieşeană. 

Evenimentul a avut loc în Sala Senatului TUIASI de la ora 12.00, la manifestare participând şi patru foşti miniştri, trei din aceştia la Ministerul Educaţie. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, şi prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, toţi trei foşti miniştri ai Educaţiei, şi prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete, preşedinte al Senatului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, care a fost ministru al Cercetări şi Inovării.

Propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost analizată, în calitate de preşedinte al comisiei, de către prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, alături de prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector al Politehnicii ieşene, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, preşedinte al sindicatului Alma Mater, prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete şi de trei profesori ai Facultăţii de Mecanică de la TUIASI. Propunerea de acordare a titlului a fost făcută de către conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuş, decanul Facultăţii de Mecanică, şi de prof. univ dr. ing. Dănuţ Cozma şi prof. univ. dr. Edward Rakosi, de la aceeaşi facultate.

La eveniment au participat şi reprezentanţii celorlalte universităţi ieşene, dar şi de la universităţi din ţară, din sală lipsind însă cadrele didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Astfel, la eveniment au fost prezenţi conf. univ. dr. Călin Oros, de la Universitatea din Târgovişte, dar şi prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ şi prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“.

Cel care a citit Laudatio a fost rectorul Dan Caşcaval, care a menţionat că „Comisia consideră că acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului profesor univ.dr.ing. Gigel Paraschiv reprezintă un act de onoare pentru Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi, eveniment care se înscrie în firescul colaborării cu domnia sa, ca semn de recunoştinţă şi de mulţumire pentru modul profesionist, dedicat şi elegant de a susţine întreaga activitate a universităţii noastre şi de a promova imaginea ei în ţară şi în străinătate“.

După momentul în care şi ceilalţi membri ai comisiei au vorbit despre contribuţiile lui Gigel Paraschiv în domeniul educaţiei, acesta a ţinut o conferinţă în care a vorbit, din perspectiva Ministerului Educaţiei, despre faptul că, în viitor, universităţile vor fi evaluate după procentul de angajare al studenţilor în domeniul studiat.

Comentarii