Una caldă şi una rece pentru elevi. Fără uniforme, dar şi fără telefoane mobile la ore

Ce crede directorul unui colegiu de elită din Iaşi despre noul regulament de funcţionare a şcolilor şi liceelor.

joi, 11 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Una caldă şi una rece pentru elevi. Fără uniforme, dar şi fără telefoane mobile la ore

Potrivit noului Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a şcolilor şi liceelor, elevii nu vor mai putea avea telefoane mobile în timpul orelor de curs, acestea urmând să fie păstrate în locuri special amenajate din clasă, iar elevilor nu li se va mai interzice prezenţa la orele de curs în cazul în care nu poartă uniformă şi nici nu vor mai putea presta serviciul pe şcoală ca până acum. 

De asemenea, noile prevederi interzic profesorilor folosirea notelor ca mijloc de coerciţie. Cu alte cuvinte, cadrele didactice vor trebui să evalueze strict evoluţia academică, nu comportamentul elevului la ore.

Comportamentul trebuie sancţionat prin nota de la Purtare

Cadrele didactice privesc cu ochi buni majoritatea deciziilor, motivând că, într-adevăr, lipsa uniformei nu ar trebui să-l lipsescă pe elev de dreptul la educaţie, iar notele din catalog ar trebui să reflecte evoluţia sa şcolară, nu comportamentul. Astfel, pentru „îndreptarea” unor astfel de comportamente, cadrele didactice au la dispoziţie alte instrumente, precum nota la purtare, care evaluează comportamentul elevului, iar profesorul poate face apel la psihologul şcolii sau poate lucra împreună cu dirigintele şi părinţii în cazul în care comportamentul unui elev trebuie corectat.

„Există notă pentru tot ce însemnă atitudine, comportament şi respectarea regulamentelor, şi anume nota la Purtare sau nota la Consiliere pentru elevii de la Gimnaziu. Cred că aceasta este o măsură bună, pentru că, până la urmă, nota la o anumită disciplină trebuie să fie rezultatul evoluţiei elevului şi a progresului acestuia la disciplina respectivă. Ca profesor şi pedagog avem la dispoziţie instrumentele necesare să rectificăm lucrurile care nu sunt în regulă sau care nu sunt conforme regulamentului sau anumitor valori morale sau principii. Pe acest palier poate să intervină şi profesorul diriginte, consilierul şcolar, care pot să sprijine elevul sau familia în ceea ce priveşte îndreptarea unor comportamente”, crede profesorul Mihaela Gotcu, director al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”. De asemenea, Mihaela Gotcu crede şi că decizia de a nu mai sancţiona elevul cu eliminarea de la ore atunci când nu poartă uniforma şcolară este una binevenită, şi în acest caz existând modalităţi diferite de sancţionare a elevului. Astfel, accesul la educaţie este un drept al elevului de care nu trebuie lipsit.

„Efectuarea serviciului pe şcoală, avea anumite beneficii“

Cu privire la serviciul pe şcoală, directorul Colegiului „Racoviţă” crede însă că, prin această măsură, elevii vor fi lipsiţi de şansa de a putea vedea cum funcţionează o şcoală din punct de vedere administrativ.

„Din punctul meu de vedere, dacă elevul, o dată pe semestru, participa la efectuarea serviciului pe şcoală, avea anumite beneficii. În sensul în care, efectuând acest serviciu pe şcoală, vorbind de elevii de liceu, puteau să aibă o perspectivă a ceea ce înseamnă organizarea. Aspecte minore poate, cu privire la organizarea administrativă a unei şcoli, însă lucruri şi activităţi pe care ei nu reuşesc să le vadă stând doar în clasă. Elevii puteau vedea, efectuând acest serviciu, că o şcoală şi o instituţie şcolară presupune o muncă şi un efort mult mai mare decât simpla prezenţă a profesorilor în clasă şi derularea procesului de predare, învăţare şi evaluare. Însă dacă acesta este regulamentul, atunci, şcolilor nu le rămâne decât să se conformeze şi să găsească soliţii, pentru că ele există, astfel încât siguranţa elevilor să fie asigurată”, punctează directorul de la „Racoviţă”. În ceea ce priveşte utilizarea telefonului mobil, cele mai multe dintre şcoli aveau specificate anumite măsuri în acest sens în regulamentele şcolare, însă, de cele mai multe ori, fiecare profesor impunea sau nu respectarea acestor regulamente. 

 

 

Comentarii