Universităţile acuză Guvernul de încălcarea autonomiei universitare

vineri, 11 iunie 2021, 01:49
2 MIN
 Universităţile acuză Guvernul de încălcarea autonomiei universitare

Membrii Consorţiului Universitaria, din care face parte şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, contestă proiectul de lege cu privire la continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile necesare.

Reprezentanţii celor cinci universităţi, UAIC, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea de Vest din Timișoara, s-au declarat consternaţi de aprobarea în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021 a proiectului respectiv de lege.

„Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane. Considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenţia sa abuzivă într-un domeniu care aparţine exclusiv factorilor decizionali ai unei universităţi”, se precizează într-un comunicat remis presei.

Aceştia spun că prin această decizie este ştirbită legislaţia, autoritatea şi autonomia universitară, denumind legea ca fiind abuzivă, fiindcă în momentul de faţă continuarea activităţii pe post, după 65 de ani, pentru un cadru didactic impune condiţii speciale.

Facultatea în care activează trebuie să aibă postul pe care profesorul activează, iar acesta trebuie să obţină avizul conducerii facultăţii şi să se prezinte în faţa Senatului cu o solicitare de prelungire a activităţii didactice după 65 de ani. În urma unui vot, Senatul decide, iar procedeul trebuie reluat anual, de fiecare dată cu un dosar de activitate care să justifice această hotărâre.

Conform actualei legi, este suficientă o solicitare a titularului pentru a-şi continua activitatea.

„Universităţile trebuie să îşi definească autonom politicile de personal didactic şi de cercetare pe baza unor standarde de calitate şi criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiţii. Membrii Consorţiului Universitaria solicită imperios respectarea legală şi reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calităţii academice în România şi a pregătirii tot mai bune a absolvenţilor noştri”, se mai precizează în comunicatul de presă citat.

Comentarii