USLIP: Este inadmisibil să fie tăiaţi bani de la Educaţie pentru pensiile speciale

miercuri, 07 august 2019, 01:56
2 MIN
 USLIP: Este inadmisibil să fie tăiaţi bani de la Educaţie pentru pensiile speciale

Sindicatele din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi iau atitudine cu privire la rectificarea bugetară publicată de Mi­nisterul Finanţelor în cursul zilei de ieri. Astfel, conform documentului publicat de acest minister, document pus spre dezba­tere publică, Educaţia va primi cu un miliard de lei mai puţin.

Uniunea Sin­dicatelor Libere din Învăţămân­tul Preuniversitar Iaşi atenţionea­ză însă Ministerul Finanţelor că o astfel de decizie ar crea o serie de disfuncţii şi subliniază că acţiunea de a tăia de la educaţie „pentru a plăti pensii speciale“ este inadmisibilă.

„Din informaţiile pe care le avem din presă, urmează a fi tăiaţi bani de la investiţii, sala­rii, cofinanţări de proiecte eu­ro­pene şi din bugetul alocat pentru plata hotărârilor jude­că­toreşti. Facem observaţia că judeţul Iaşi mai are de primit sume importante pentru plata sentinţelor care vizează dobân­zile legale. Este inadmisibil să fie tăiaţi bani de la Educaţie pentru a fi plătite pensii speciale sau pentru a fi achitată taxa de mediu“, subliniază preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, în cadrul unui comunicat de presă.

Decizia de a tăia bani de la Educaţie este cu atât mai absurdă cu cât, subliniază preşedintele USLIP Iaşi, cadrele didactice aşteaptă banii câştigaţi în instanţă de mai bine de cinci ani. De asemenea, sindicatele ameninţă cu proteste în cazul în care drepturile salariale nu vor fi achitate.

„Dorim să atenţionăm Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Educaţiei Naţionale, că în cazul în care vor fi afectate drepturile băneşti ale angajaţilor din învăţământul preuniversitar ieşean, vom recurge la toate mijloacele prevăzute de lege, inclusiv la proteste“, subliniază Laviniu Lăcustă.

În cadrul comunicatului de presă, preşedintele USLIP Iaşi solicită atât premierului, cât şi preşedintelui Iohannis să întervină „pentru a preveni dezastrul financiar care se prefigurează în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale“.

Pe lângă Educaţie, Ministerul de Finanţe propune diminuări şi din alte domenii. Astfel, conform site-ului oficial al Ministerului de Finanţe, „diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei)“.

Comentarii