Valoarea restanţelor datoriilor actuale ale ieşenilor la bugetul Primăriei: cât modernizarea a peste 100 de parcuri de joacă

Cine sunt cei mai mari datornici? Datoriile au scăzut în ultima lună, dar se menţin la un nivel ridicat.

sâmbătă, 03 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Valoarea restanţelor datoriilor actuale ale ieşenilor la bugetul Primăriei: cât modernizarea a peste 100 de parcuri de joacă

Datoriile persoanelor fizice şi juridice la bugetul local au scăzut cu un milion de lei în ultima lună, dar se menţin în continuare la un nivel ridicat. Potrivit unor noi liste cu restanţieri, publicate ieri de către municipalitatea, valoarea totală a debitelor se ridică în acest moment la peste 20 milioane lei. Cu aceşti bani, Primăria ar putea, de exemplu, să modernizeze peste 100 de parcuri de joacă de pe raza oraşului. 

Faţă de ultima raportare, numărul restanţierilor a scăzut cu 1,4%. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, 1.169 de persoane fizice datorează bugetului local o sumă de 15,6 milioane lei, cu circa 300.000 lei mai puţin decât la începutul lunii ianuarie. În continuare, cel mai mare datornic este un proprietar de terenuri din Nicolina, în condiţiile în care Primăria i-a imputat o restanţă de 477.424 lei. În ceea ce priveşte persoanele juridice, pe lista restanţierilor se află 135 de firme cu datorii totale 4,44 milioane lei, respectiv cu aproape 700.000 lei mai puţin decât luna trecută. În continuare, cel mai mare datornic este societatea Amo Press Retail SRL cu o sumă totală de 358.828 lei. De menţionat că 66% din valoarea datoriei firmei se află în litigiu.

Cititi si: Cum a scăpat Primaria Iaşi de o datorie de 100 de milioane de euro. Culisele unei executări suspecte

Primii 15 restanţieri de pe lista firmelor cumulează o datorie de 2,2 milioane lei. Cu alte cuvinte, 11% dintre per­soanele juridice datornice au de achitat jumătate din valoarea totală a restanţei calculate în cazul firmelor. Pe listele restanţierilor se află 1.304 persoane fizice şi juridice, care trebuie să achite la bugetul local o sumă de peste 20 milioane lei. Din aceşti bani, debitul este de 12,3 milioane lei, iar valoarea penalităţilor ajunge la 7,8 milioane lei. În litigiu se află o sumă totală de aproape 600.000 lei. 

Cititi si: Cresc datoriile persoanelor fizice la bugetul local

Comentarii