COMUNICAT DE PRESA

Veolia Energie Iaşi ocupă poziţia 18 la preţul gigacaloriei la nivel naţional

luni, 17 decembrie 2018, 14:12
2 MIN
 Veolia Energie Iaşi ocupă poziţia 18 la preţul gigacaloriei la nivel naţional

La jumătatea anului 2018, mai erau branşate la sistemul centralizat de termoficare din Iaşi circa 28.000 de apartamente dintr-un total de 1.17 milioane de apartamente din toată ţara. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca urmare a inventaririi realizate în 2018, oraşul Iaşi ocupă poziţia 18 în clasamentul preţului gigacaloriei la nivel naţional, dintr-un total de 52 de oraşe analizate.

Pe primul semestru al anului 2018, cel mai mic oraş din judeţul Călăraşi – Lehliu Gară, ocupă primul loc la preţul cel mai mare al gigacaloriei respectiv de 471,89 lei. Şi în Constanţa, locuitorii branşaţi la sistemul centralizat au plătit 427,47 lei/ Gcal.

În topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură din sistemul centralizat se situează şi Sighişoara unde locuitorii oraşului au plătit 379,11 lei/Gcal şi nu au fost acordate subvenţii, dar şi Paşcani – 370 lei/Gcal, Alexandria – 342.49 lei/Gcal, Olteniţa – 296.45 lei/Gcal şi Focşani – 285 lei/Gcal. Alte localităţi care au costurile gigacaloriei mai mari decât în Iaşi sunt: Arad şi Miercurea Ciuc.

“Compania Veolia Energie Iaşi a investit şapte milioane de euro în reţeaua de termoficare din oraş, ceea ce a permis ca ieşenii să beneficieze de o scădere a tarifului la gigacalorie, de la 265,00 lei, la 245,39 lei în 2018, care acum se află pe o poziţie medie în context naţional, mult departe de primele clasamente” precizează Cristian Puşcaş, director general al Veolia Energie Iaşi.  Mai mult, compania a realizat o investiţie de 2.8 milioane euro, din fonduri proprii, într-o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă care a devenit o sursă suplimentară de producere de agent termic pentru locuitorii municipiului Iaşi.

“Toate investiţiile realizate la nivel local în sistem au ca obiectiv principal sănătatea locuitorilor, deoarece asistăm la o creştere a incidenţei bolilor pulmonare şi cardiovasculare iar apoi la eficienţa economică prin reducerea facturii la consumatorul final prin măsuri de reducere a pierderilor, măsuri de eficientizare a consumului şi eliminarea costurilor de întreţinere generate de sursele individuale de energie termică” continuă Cristian Puşcaş, director general al Veolia Energie Iaşi. Veolia Energie Iaşi (VEI) contribuie astfel la eficientizarea cheltuielilor ieşenilor pentru facturi şi asigură, prin sistemul de distribuţie termică pe orizontală, economii de până la 20% la apă caldă şi căldură, în comparaţie cu sistemele pe gaz. Procentul este rezultatul analizelor făcute de companie la nivelul blocurilor racordate până în prezent la sistemul de distribuţie termică pe orizontală pe parcursul unui an. Analizele efectuate arată, de asemenea, că sistemul de distribuţie termică pe orizontală contribuie şi la creşterea cu 2-3°C a temperaturii de pe casa scării.

 

Comentarii