Veselie cu Ilie

luni, 22 iulie 2019, 07:00
3 MIN
 Veselie cu Ilie

* Sâmbătă a fost sărbătoarea Sfântului Ilie, cel care umblă pe cer în carul său de foc şi trăzneşte păcătoşii; cu siguranţă, sfântul a avut necazuri cu meşterii constructori şi de aia are ceva cu ei, de-abia aşteaptă să-i trăznească pe cei care, muncesc de ziua lui. Meşterii zic că Sfântul Ilie nu cu ei are treabă, ci cu proprietarii caselor: un trafalet pe perete sau o ţeavă montată aduc asupra casei foc şi urgie, aşadar meseriaşii stau şi nu ridică un pai (un pahar nu se pune). Am stat de vorbă cu nişte constructori; se aflau pe şantier şi stăteau nemişcaţi, ca nişte pitici de grădină:

– Bună ziua, stimaţi constructori. Ce faceţi aici, de ce staţi aşa, nemişcaţi?

– Dacă vă răspund, se cheamă că muncesc şi de-aia ia foc casa.

– Am vorbit cu clientul, puteţi răspunde pe răspunderea lui. Repet: ce faceţi aici?

– Stăm şi nu ridicăm un pai. Bem din pahar, n-avem pai, şi îl cinstim pe Sfântul Ilie.

– Aşa îl cinstiţi, cu damigeana? Păreţi şi destul de chercheliţi! De când beţi?

– Noi îl cinstim, dar şi Ilie ne cinsteşte de ziua lui. Pe Ilie nu-l vedeţi, că s-a culcat niţel în betonieră, fiind mai răcoare, dacă se trezeşte face urât. E Ilie, colegul nostru!

– Am auzit că dacă munciţi azi ia foc casa: aşa este sau e doar o legendă?

– Dacă muncim azi există risc să ia foc casa, dar riscul e mai mare de Sfinţii Petru şi Pavel, Constantin şi Elena, Mihail şi Gavril, Vasile, Gheorghe, Dumitru, Andrei, de Sfânta Maria… Nu mai spun de 9 martie, cu 40 de sfinţi, atunci e riscul cel mai mare! De fapt, risc există în fiecare zi din calendar, depinde de echipă…

– Nu ştiam că există legături între toţi aceşti sfinţi şi incendii.

– Într-o echipă de meşteri există probabilitate ca unul să se numească Ilie? Este! Ilie, când vine pe şantier, de ziua lui onomastică, vine cu mâna goală? Păi, nu, că îl bag cu botul în betonul proaspăt, să-i rămână urmă ca la stelele vedetelor! Aşadar, ziua de Sfântul Ilie e compromisă. Dacă proprietarul ţine să muncim în ziua aia, pe riscul lui: de pe la prânz deja unii leagă firul de la priză la ţeava de apă, confundă gresia cu varul, nu se mai poate pune bază, iar când clientul deschide robinetul, ia foc!

– Deci, nu există o credinţă din bătrâni în sensul ăsta?

– Există o credinţă din meşterii bătrâni, cu experienţă!

– Dar dacă ignifugaţi, turnaţi betonul corect şi izolaţi, tot mai ia foc casa?

– Când ai văzut matale vreodată să ia foc duşul de la baie, să-l pârlească pe omul din cadă, care a intrat cu ţigara aprinsă? Eu, ultima dată, după Sfinţii Petru şi Pavel. I-am şi întrebat pe cei patru Petrică din echipă: "Mă, aţi pus cum trebuie, ţeava de apă la apă şi centrala la ţeava de gaz, nu?"…

Comentarii