De Business

Punem punctul pe știi

Veste bună pentru consumatorii de gaz: Plafonarea preţurilor la gaze, extinsă cu încă un an în UE

marți, 19 decembrie 2023, 22:09
1 MIN
 Veste bună pentru consumatorii de gaz: Plafonarea preţurilor la gaze, extinsă cu încă un an în UE

Uniunea Europeană a decis să extindă cu încă 12 luni plafonarea prețurilor la gaze, o măsură menită să ofere protecție împotriva posibilelor fluctuații extreme ale prețurilor la energie. Inițial, UE a impus limitarea prețurilor la gaze în decembrie 2022, în urma unor luni de creșteri semnificative ale costurilor energetice, cauzate de scăderea livrărilor de gaze din Rusia către Europa după evenimentele din Ucraina.

Securitatea energetică a continentului a cunoscut o ameliorare semnificativă față de situația din iarna precedentă: prețurile la energie sunt în prezent mult mai reduse, țările și-au diversificat sursele de aprovizionare, iar stocurile de gaze sunt aproape complet refăcute.

Cu toate acestea, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a subliniat fragilitatea situației geopolitice, menționând că aceste măsuri de urgență continuă să protejeze consumatorii împotriva unor costuri excesive la energie.

Data limită inițială pentru plafonarea prețurilor la gaze era februarie 2024, dar acum, miniștrii Energiei din UE au convenit să prelungească această măsură până la 31 ianuarie 2025.

 

 

Comentarii