De Business

Punem punctul pe știi

VIDEO: Ce trebuie să ştie proprietarii de apartamente care îşi scot locuinţele la închiriat?

sâmbătă, 18 martie 2023, 15:56
2 MIN
 VIDEO: Ce trebuie să ştie proprietarii de apartamente care îşi scot locuinţele la închiriat?

Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum pot fi optimizate veniturile din chirii, ţinând cont de modificările aduse Codului Fiscal. Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum se completează declaraţia unică pentru 2022 şi cum se va plăti impozitul în 2023 în cazul celor care au venituri din chirii. 

Primul scenariu: Dacă obţinem venituri din chirii şi aplicăm calculul standard. (Pt impozit: Cap IV, art 84 şi art 155 (1) e Şi Cap III Secţiunea 5, art 170 (2) d

În primul rând cum calculăm venitul din chirii:

– chiria anuală este suma stabilită prin contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acesteia.

venitul din chirie include şi orice cheltuieli ce cad, conform legii, în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de chiriaş.

O altă modificare importantă pentru cei ce trebuie să calculeze şi să declare acest venit este modul în care este evaluată chiria în valută. Prin urmare impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate pentru acest venit pentru 2022 (de plătit până pe 25 mai 2023) şi pentru 2023 (care vor trebui plătite până în 2024) sunt: O persoană care închiriază un apartament cu două camere cu o chirie de 2000 lei/lună trebuie să declare până în 25 mai 2023 astfel: Dacă, în cursul anului depăşim numărul de 5 contracte de închiriere, începând cu anul următor trebuie să ne înregistrăm şi să plătim impozit folosind sistemul real. Cei care în anul 2022 au plătit impozit aplicând tratamentul standard (6%*Venitul din chirii) pot opta să calculeze şi să plătească în 2023 impozit aplicând sistemul real DAR dacă optează pentru acest sistem trebuie să-l menţînă minim doi ani calendaristici (2023 şi 2024).

Modificarea/rezilierea contractului de închiriere se anunţă tot în 30 de zile, iar, dacă chiria este exprimată în valută, venitul din chirii se evaluează la cursul BNR din ziua precedentă celei în care se depune declaraţia.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

 

Comentarii