VIDEO: Cum au luat foc păşunile din Schitu Duca. A fost chemată Prefectura

vineri, 02 aprilie 2021, 01:59
3 MIN
 VIDEO: Cum au luat foc păşunile din Schitu Duca. A fost chemată Prefectura

Fostul primar acuză că procedura de atribuire ar fi aranjată, dar administraţia comunei dezminte şi precizează că toţi crescătorii de animale vor avea unde să le ducă la păscut.

Concesionarea unor păşuni din Schitu Duca se dovedeşte a fi o misiune complicată pentru administraţia comunei instalată după alegerile din septembrie. Alaltăieri, procedura stabilită de consilierii locali nu a mai fost urmată, după s-a lăsat cu scandal pe holul primăriei. O ceartă violentă între fostul primar al comunei şi alţi participanţi la procedura de atribuire a dus la intervenţia poliţiştilor, care nu au ezitat să prescrie amenzi pentru tulburarea liniştii publice şi proferarea de injurii. Insulte precum „Hoţule!“, „Dictatorule!“, respectiv „Ai furat pădurile, nesimţitule!“ au răsunat în primărie.

O înregistrare a scenelor a fost postată pe pagina de Facebook „Ştiri din Schitu Duca“, atrăgând comentarii deloc măgulitoare la adresa fostului primar.

Aleşii locali au decis ca din comisia de atribuire să facă parte doar funcţionari din cadrul primăriei, nu şi consilieri. Vasilica Cârlescu, de la USR PLUS, consi­deră că măsura nu e cea mai corectă, câtă vreme angajaţii din admini­straţia locală sunt sub autoritatea primarului. În schimb, Grigore Cociorvă, actualul primar din Schitu Duca, a decis să cheme ajutoare de la Iaşi. Astfel, un reprezentant al Prefecturii va asista la procedura care se va relua săptămâna viitoare, probabil miercuri.

Primarul ne-a explicat că este vorba de prima etapă a procedurii de concesionare a păşunilor, cea care urmează să fie făcută prin atribuire directă. Dacă însă sunt mai mulţi solicitanţi pentru acelaşi lot, atunci se va trece la licitaţie.

Miza nu o reprezintă atât taxa de concesiune la care poate să se ajungă, cât faptul că în comună suprafaţa păşunilor este mai mică decât ar trebui, după cum susţine Mihai Mihalache, fostul primar. Deloc neglijabilă este şi valoarea subvenţiei acordată prin Agenţia de Plăţi din Intervenţii în Agricultură, aproximativ 200 de euro/hectar. De aceşti bani, concesionarul trebuie să întreţină păşunea şi să o fertilizeze, însă Mihalache a enumerat câţiva primari din judeţ care au ajuns în instanţă ori chiar şi-au pierdut mandatele tocmai pentru că unii concesionari nu au făcut asta. El crede că familia pădurarului din zonă, care deţine, de asemenea, câteva sute de oi şi vaci, este favorizată de actuala conducere li­berală a comunei.

De cealaltă parte, primarul Cociorvă ne-a spus însă că toţi crescătorii de animale, inclusiv Mihalache, vor avea unde să le ducă la păscut, indiferent ce efectiv au în ogradă.

Aidoma unui observator, consiliera USR PLUS – care, la fel ca primarul, nu deţine animale – ne-a dat asigurări că, deşi nu a fost admisă în comisia de licitaţie, va oferi locuitorilor comunei toate informaţiile atât despre această procedură altminteri publică, dar şi despre alte decizii ale Consiliului Local.

VEDEȚI AICI ȘI: Diva politică ce a întărâtat doi primari. O zâzanie spumoasă la Schitu Duca

Comentarii