VIDEO: Doi universitari uciși în casa lor din Copou de gazul din subsol: Delgaz, gasit total nevinovat

miercuri, 15 iulie 2020, 02:02
3 MIN
 VIDEO: Doi universitari uciși în casa lor din Copou de gazul din subsol: Delgaz, gasit total nevinovat

Decizie surprinzătoare anunţată de procurorii Parchetului ieşean care s-au ocupat de unul din cele mai mediatizate cazuri ale ultimilor ani de la Iaşi. Aeştia au clasat dosarul exploziei de gaz metan din 2016, de pe strada Teodor Văscăuţeanu, când doi universitari şi-au pierdut viaţa iar un bloc întreg a devenit practic de nelocuit. Concret, deşi au murit oameni, Parchetul a considerat că nu poate fi găsit un vinovat. Potrivit unor surse, toţi locatarii, cu excepţia unuia, au primit bani de la Delgaz Grid, fosta E.ON Gaz, pentru apartamentele distruse, valoarea daunelor fiind de peste un milion de euro. Surprinzător rămâne însă faptul că, pe latură penală, anchetatorii au considerat că gigantul din domeniul energiei nu poate fi trimis în judecată, neexistând probe privind vinovăţia sa. Societatea Delgaz Grid a susţinut că în acea zonă au avut loc intervenţii subterane ale mai multor furnizori de utilităţi, şi că e nedrept să fie găsită ea vinovată de scurgerile de gaze din conductele sale.

Ancheta deschisă în urma tragediei ce a avut loc pe 1 august 2016 la Blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu a fost una dintre cele mai complicate de acest fel instrumentate în ultimii ani de procurorii ieşeni. După zeci de audieri şi expertize dispuse în cadrul anchetei, la finele lunii iunie Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus clasarea acuzaţiilor din dosar, marele beneficiar al acestei decizii fiind Delgaz Grid SA, care a scăpat astfel de acuzaţiile penale.

Cititi si: Şef din cadrul ISJ Iaşi, depistat pozitiv cu Covid-19. A stat în sală cu doi miniştri

Gigantul din domeniul energiei avea calitatea de suspect în acest dosar încă din 2019, acuzaţiile aduse fiind de ucidere din culpă şi distrugere din culpă. Între acel moment şi momentul clasării, toate familiile – cu excepţia uneia – ale căror apartamente au fost distruse în explozia de acum aproape patru ani au renunţat la pretenţiile civile din dosar. Asta deoarece peste un milion de euro a achitat Delgaz Grid proprietarilor sau urmaşilor acestora, preţul mediu per familie fiind de aproximativ 80.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. A fost vorba, propriu-zis, de răscumpărarea blocului, care a rămas acum în proprietatea companiei de gaz.

Detalii despre tragedie citiți: DEZASTRU ÎN COPOU Două etaje ale unui bloc au sărit în aer. Sunt doi morți VIDEO/FOTO

De ce s-a dispus clasarea

Dacă pe latură civilă litigiul s-a stins ca urmare a înţelegerii între părţi, clasarea pentru acuzaţiile de ucidere din culpă i-a luat prin surprindere pe cei implicaţi în dosar. Urmărirea penală pentru această infracţiune a fost începută în privinţa decesului soţilor Victor şi Natalia Bulacovschi, singurii care şi-au pierdut viaţa în timpul deflagraţiei din 1 august 2016. Pentru ucidere din culpă răspunderea penală nu ţine cont de o eventuală înţelegere între părţi, ceea ce înseamnă că procurorii au considerat că societatea Delgaz Grid nu poate fi judecată pentru această infracţiune. Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ne-a precizat ieri care a fost temeiul în baza căruia procurorul de caz a dispus clasarea: “Articolul 16 aliniatul 1, litera b, Teza a II-a din Codul de procedură penală”. În traducere, procurorul de caz a considerat că firma de gaz nu a săvârşit fapta cu vinovăţia prevăzută de lege. Până ieri, ziarul nu a putut obţine ordonanţa de clasare pentru a prezenta în detaliu argumentele invocate de procurorul de caz.

Delgaz Grid a arătat cu degetul alte firme de utilităţi

Potrivit unor surse judiciare, în timpul anchetei Delgaz s-a prevalat de faptul că în zonă fuseseră efectuate, în trecut, multiple intervenţii, inclusiv de alte firme de utilităţi, din acest motiv, a susţinut societatea, nu poate fi trasă ea la răspundere. Avocatul copiilor soţilor Bulacovschi, Liviu Bran, s-a arătat surprins ieri de decizia Parchetului, pe care nu a comentat-o însă, deoarece nu i-a fost comunicată încă.
Explozia de pe strada Teodor Văscăuţeanu a avut loc în seara zilei de 1 august 2016, atunci când mai multe echipaje de salvare au fost chemate pentru a interveni la blocul din Copou. Două persoane au decedat în urma deflagaţiei, alte 11 fiind rănite. Ulterior, din cauza afectării structurii de rezistenţă a blocului, toţi locatarii au fost evacuaţi.

CItește și: O alee va purta numele profesorului ucis în explozia blocului din Copou

Comentarii