Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO: Doi universitari uciși în casa lor din Copou de gazul din subsol: Delgaz, gasit total nevinovat

GALERIE
explozie vascauteanu in copou
  • explozie vascauteanu in copou
- +

Decizie surprinzătoare anunţată de procurorii Parchetului ieşean care s-au ocupat de unul din cele mai mediatizate cazuri ale ultimilor ani de la Iaşi. Aeştia au clasat dosarul exploziei de gaz metan din 2016, de pe strada Teodor Văscăuţeanu, când doi universitari şi-au pierdut viaţa iar un bloc întreg a devenit practic de nelocuit. Concret, deşi au murit oameni, Parchetul a considerat că nu poate fi găsit un vinovat. Potrivit unor surse, toţi locatarii, cu excepţia unuia, au primit bani de la Delgaz Grid, fosta E.ON Gaz, pentru apartamentele distruse, valoarea daunelor fiind de peste un milion de euro. Surprinzător rămâne însă faptul că, pe latură penală, anchetatorii au considerat că gigantul din domeniul energiei nu poate fi trimis în judecată, neexistând probe privind vinovăţia sa. Societatea Delgaz Grid a susţinut că în acea zonă au avut loc intervenţii subterane ale mai multor furnizori de utilităţi, şi că e nedrept să fie găsită ea vinovată de scurgerile de gaze din conductele sale.

Ancheta deschisă în urma tragediei ce a avut loc pe 1 august 2016 la Blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu a fost una dintre cele mai complicate de acest fel instrumentate în ultimii ani de procurorii ieşeni. După zeci de audieri şi expertize dispuse în cadrul anchetei, la finele lunii iunie Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus clasarea acuzaţiilor din dosar, marele beneficiar al acestei decizii fiind Delgaz Grid SA, care a scăpat astfel de acuzaţiile penale.

Cititi si: Şef din cadrul ISJ Iaşi, depistat pozitiv cu Covid-19. A stat în sală cu doi miniştri

Gigantul din domeniul energiei avea calitatea de suspect în acest dosar încă din 2019, acuzaţiile aduse fiind de ucidere din culpă şi distrugere din culpă. Între acel moment şi momentul clasării, toate familiile - cu excepţia uneia - ale căror apartamente au fost distruse în explozia de acum aproape patru ani au renunţat la pretenţiile civile din dosar. Asta deoarece peste un milion de euro a achitat Delgaz Grid proprietarilor sau urmaşilor acestora, preţul mediu per familie fiind de aproximativ 80.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. A fost vorba, propriu-zis, de răscumpărarea blocului, care a rămas acum în proprietatea companiei de gaz.

Detalii despre tragedie citiți: DEZASTRU ÎN COPOU Două etaje ale unui bloc au sărit în aer. Sunt doi morți VIDEO/FOTO

De ce s-a dispus clasarea

Dacă pe latură civilă litigiul s-a stins ca urmare a înţelegerii între părţi, clasarea pentru acuzaţiile de ucidere din culpă i-a luat prin surprindere pe cei implicaţi în dosar. Urmărirea penală pentru această infracţiune a fost începută în privinţa decesului soţilor Victor şi Natalia Bulacovschi, singurii care şi-au pierdut viaţa în timpul deflagraţiei din 1 august 2016. Pentru ucidere din culpă răspunderea penală nu ţine cont de o eventuală înţelegere între părţi, ceea ce înseamnă că procurorii au considerat că societatea Delgaz Grid nu poate fi judecată pentru această infracţiune. Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ne-a precizat ieri care a fost temeiul în baza căruia procurorul de caz a dispus clasarea: “Articolul 16 aliniatul 1, litera b, Teza a II-a din Codul de procedură penală”. În traducere, procurorul de caz a considerat că firma de gaz nu a săvârşit fapta cu vinovăţia prevăzută de lege. Până ieri, ziarul nu a putut obţine ordonanţa de clasare pentru a prezenta în detaliu argumentele invocate de procurorul de caz.

Delgaz Grid a arătat cu degetul alte firme de utilităţi

Potrivit unor surse judiciare, în timpul anchetei Delgaz s-a prevalat de faptul că în zonă fuseseră efectuate, în trecut, multiple intervenţii, inclusiv de alte firme de utilităţi, din acest motiv, a susţinut societatea, nu poate fi trasă ea la răspundere. Avocatul copiilor soţilor Bulacovschi, Liviu Bran, s-a arătat surprins ieri de decizia Parchetului, pe care nu a comentat-o însă, deoarece nu i-a fost comunicată încă.
Explozia de pe strada Teodor Văscăuţeanu a avut loc în seara zilei de 1 august 2016, atunci când mai multe echipaje de salvare au fost chemate pentru a interveni la blocul din Copou. Două persoane au decedat în urma deflagaţiei, alte 11 fiind rănite. Ulterior, din cauza afectării structurii de rezistenţă a blocului, toţi locatarii au fost evacuaţi.

CItește și: O alee va purta numele profesorului ucis în explozia blocului din Copou

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri