VIDEO Vulcanul din Islanda care a erupt de patru ori în trei luni. Imagini spectaculoase cu lava curgând

duminică, 17 martie 2024, 16:40
2 MIN
 VIDEO Vulcanul din Islanda care a erupt de patru ori în trei luni. Imagini spectaculoase cu lava curgând

Valurile de lavă de la vulcanul din sud-estul Islandei care a erupt sâmbătă pentru a patra oară în trei luni au încetinit duminică, în timp ce barierele create de autorități păreau să reușească să țină lava departe de infrastructură, inclusiv de un oraș de pescari din apropiere, relatează Reuters.

Erupția – a patra din decembrie – a început sâmbătă seara, aruncând râuri de rocă topită dintr-o fisură de aproximativ 3 km lungime, aproximativ de aceeași dimensiune și în același loc ca ultima erupție din februarie. 

"Erupția a fost destul de energică și cantitativă, mai multă decât în ​​erupția anterioară. Deci lava curgea destul de repede", a declarat Halldor Geirsson, profesor asociat la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Islanda, pentru Reuters.

Autoritățile au avertizat de săptămâni întregi că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, chiar la sud de capitala Islandei Reykjavik, în timp ce magma se acumulase în subteran.

O transmisie live video de duminică dimineața arăta lava curgând la doar câteva sute de metri de Grindavik, un oraș de pescari cu aproximativ 4.000 de locuitori care a fost evacuat în timpul unei erupții din noiembrie și din nou pentru ultima erupție din februarie. Câțiva locuitori care s-au întors acasă de atunci au fost evacuați sâmbătă, a informat postul public RUV.

„Rata fluxului de lavă este din ce în ce mai scăzută”, a spus Geirsson. „Majoritatea fluxului se îndreaptă spre est de oraș, spre mare, așa că se pare că barierele își fac treaba pentru care au fost concepute.”

Comentarii