VIktor Orban, premierul Ungariei, entuziasmat că a dat mâna cu Putin în China

miercuri, 18 octombrie 2023, 10:24
2 MIN
 VIktor Orban, premierul Ungariei, entuziasmat că a dat mâna cu Putin în China

Viktor Orban s-a întâlnit marți la Beijing cu Vladimir Putin, căruia i-a spus că statul maghiar nu a căutat niciodată o confruntare cu Rusia, în timp ce liderul de la Kremlin s-a arătat bucuros de colaborarea cu țara UE Ungaria.  

Premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit marți la Beijing cu Vladimir Putin, o întrevedere care nu era inițial programată în cadrul forumului internațional privind inițiativa chineză ”Belt and Road”, transmit mass media maghiară și rusă, care adoptă însă nuanțe diferite de abordare a evenimentului.

”Vladimir Putin subliniază importanța discuțiilor cu Viktor Orban”, titrează publicația Hungary Today, în timp ce agenția rusă de stat TASS preferă să prezinte întâlnirea sub titlul ”Ungaria nu a căutat niciodată o confruntare cu Rusia, îl asigură Orban pe Putin”.

Pe de altă parte, Viktor Orban însuși prezintă întâlnirea cu Putin în termenii care îi sunt caracteristici, printr-o postare pe pagina sa de Facebook: ”Întâlnire cu președintele Putin (…). Pentru Noi, maghiarii, cel mai important este să punem capăt afluxului de refugiați, sancțiunilor și războiului din vecinătatea noastră”.

”Ungaria nu și-a dorit niciodată o confruntare cu Rusia, dimpotrivă”

”Premierul Viktor Orbán a purtat marți discuții bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing, a anunțat Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului. Cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-ruse în domeniile aprovizionării cu gaze și petrol și energie nucleară.

Premierul a mulțumit companiilor ruse Rosatom și Gazprom pentru parteneriatul lor și pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale”, scrie Hungary Today.

”În timpul întâlnirii, Orbán a subliniat importanța păcii. Pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, este esențial ca afluxurile de refugiați, sancțiunile și luptele să înceteze”, a subliniat premierul maghiar.

Viktor Orban a ținut să evidențieze și de câte ori s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

”Adresându-se lui Putin, premierul ungar a spus că aceasta este a 13-a lor întâlnire din 2009, conform calculelor sale. Cu toate acestea, „nu am fost niciodată într-o situație mai dificilă”, a spus Orban, descriind această întâlnire ca fiind „cea mai dură care a avut loc vreodată”. Potrivit acestuia, Budapesta a menținut o comunicare cât mai bună cu Moscova”, mai transmite TASS.

Viktor Orban a prezentat detalii de la întâlnirea sa cu Putin și pe pagina proprie de Facebook.

”Întâlnire cu președintele Putin. Astăzi, toată lumea din Europa este preocupată de o întrebare: va exista o încetare a focului în Ucraina? Pentru noi, ungurii, cel mai important este ca afluxul de refugiați, sancțiunile și luptele din vecinătatea noastră să se încheie!”, scrie în postarea premierului maghiar.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii