Vineri, premieră la Naţionalul ieşean. O piesă de Matei Vişniec

joi, 27 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Vineri, premieră la Naţionalul ieşean. O piesă de Matei Vişniec

În premieră pe țară, piesa „Lysistrata, dragostea mea”, scrisă de Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist, în regia lui Zalán Zakariás, aflat la primul proiect cu echipa teatrului din Iași, va fi jucată la Naționalului ieșean, vineri, 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Împreună cu Zalán Zakariás, creatori valoroși de teatru au contribuit la realizarea acestui spectacol: Andra Bădulescu Vișniec (scenografie), Hunor-Lehel Boca (muzică), Alice Veliche (coregrafie), Diana Roman (pregătire muzicală), Andrei Cozlac (video-proiecție). Filmările au fost realizate de Andrei Botnaru. 

Distribuția reunește actori ai Teatrului Național Iași și studenți și absolvenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”: Horia Veriveș, Diana Roman, Andrea Boboc, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Ionuț Cornilă, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu, Răzvan Conțu, Constantin Pușcașu, Livia Iorga, Pușa Darie, Ioana Aciobăniței, Mara Bărbărie, Diana Furnică, Anadul-Mariă, Alexandra Budău, Andrei Sava, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Răzvan Bujor, Sebastian Pricop, Constantin Dimitriu; apariții în filmări: Marian Stavarachi, Emil Coșeru, Oana Sandu, Diana Vieru, Fabian Toderică, Haruna Condurache, Anastasia Toderișen, Marian Chiculiță și Doru Aftanasiu.

 „Lysistrata, dragostea mea” – scrisă de Matei Vișniec

Matei Vișniec a scris piesa în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, când, așa cum mărturisește cu ocazia acestei premiere, „în presa europeană se vorbea mai mult ca niciodată în ultimii 75 de ani de o posibilitate de război, dat fiind că Rusia avea multe trupe masate la frontiera cu Ucraina”. Piesa era terminată în momentul declanșării războiului dintre Rusia și Ucraina.

„O altă întrebare dominantă din mintea mea se formula cam așa: oare nu cumva europenii, pe fond de pace, de societate de consum, de expansiune a industriilor de divertisment și de fascinație pentru lumină virtuală au uitat că libertatea trebuie să apărată cu arme? Cred că teatrul este un fel de agora antică unde, chiar și atunci când râdem ca niște copii sau ne distrăm la un spectacol comic, putem reflecta împreună la teme grave. De exemplu, la tema păcii și a războiului, la tema delirului mediatic, la tema orbirii atunci când o comunitate se instalează în hipnoza societăților de consum și a industriei de divertisment și uită că în jurul ei pot apărea ideologii toxice și pericole existențiale”, spune Matei Vișniec.

„Lysistrata” este o comedie greacă antică a lui Aristofan, care se juca în aer liber, în teatre grecești capabile să găzduiască între 10.000 și 15.000 de spectatori. Textul realizat de Matei Vișniec are ca punct de pornire această piesă care conține dileme ale vieții noastre contemporane. „Acele  reprezentaţii-dezbateri  abordau, prin text, joc actoricesc şi expresie emoţională, problemele cetăţii. Ele mai erau și extraordinare incitări pentru stimularea spiritului critic. Mult mi-aș dori ca și piesa mea să trezească același elan în sufletele și în mințile spectatorilor”, menționează scriitorul.

O piesă despre eterna relație dintre bărbațși femei

Despre comedia „Lysitrata, dragostea mea”, regizorul Zalán Zakariás afirmă că aduce în prim-plan „eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre declarația de război și pace”.

„Lysistrata iubește viața și pacea, bărbații iubesc războiul, armele și puterea. Această contradicție determină femeile să declare greva sexului, constrângându-și astfel soții să renunțe la orice formă de război. Începe o nouă eră, o eră a păcii mondiale și a păcii între cele două sexe. Este cu adevărat posibil așa ceva? Ce s-ar întâmpla dacă masculinitatea ar căpăta valențe complete diferite de cele pe care le-ar avea cunoaștem? Dar dacă feminitatea ar suporta și ea transformări? Am mai dori să trăim într-o astfel de lume? Dacă ar începe un război, bărbații noștri ne-ar mai putea apăra? Acestea sunt câteva întrebări la care caută răspunsuri spectacolul nostru ce se vrea a fi o oglindă a lumii în care trăim, o lume plină de controverse”, spune regizorul Zalán Zakariás.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 29, 30 aprilie și pe 11 mai. Biletele pot fi aciziționate de pe  teatrulnationaliasi.ro,  mytickets.ro și entertix.ro sau de la Agenția Teatrală (tel.0232 255999).

Fotografii realizate de: George Popovici

Comentarii