Vinifruct Copou a obţinut o adeverinţă de la Primărie cu ajutorul magistraţilor

joi, 26 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Vinifruct Copou a obţinut o adeverinţă de la Primărie cu ajutorul magistraţilor

Primăria îşi face treaba doar împinsă din spate de judecători. O firmă a trebuit să apeleze la instanţă pentru a obţine o simplă adeverinţă. După aproape un an, a avut câştig de cauză.

În 2013, SC Vinifruct Copou SRL fusese înştiinţată de Primărie că asupra terenului de incintă în care îşi avea sediul există cereri de retrocedare nesoluţionate. Societatea îşi are sediul pe aleea Mihail Sadoveanu, la intersecţia cu strada Viticultori, într-o casă ce aparţinuse acum 100 de ani unui fost primar al Iaşului, Alexandru Bădărău.

În 2021, Vinifruct a solicitat aceluiaşi compartiment al Primăriei emiterea unei adeverinţe prin care să confirme că nu mai există vreo cerere privind reconstituirea dreptului de poprietate care să vizeze cei 6.541 mp ai curţii. Adeverinţa îi era necesară pentru obţinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate.

Conform legii, Primăria ar fi trebuit să răspundă în decurs de 30 de zile, fie confirmând lipsa unor cereri de retrocedare, fie menţionând că, dincolo de ce ştiau reprezentanţii societăţii, astfel de cereri există. Municipalitatea nu a răspuns însă în niciun fel. În cele din urmă, în martie anul trecut, Vinifruct s-a adresat instanţei.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii municipalităţii au cerut respingerea acţiunii. Vinifruct se adresase Serviciului GIS Cadastru din cadrul Direcţiei Arhitectură şi Urbanism. Or, acest compartiment nu avea printre atribuţii eliberarea adeverinţei solicitate de Vinifruct. Pe fond, reprezentanţii municipalităţii au arătat că nu puteau confirma inexistenţa cererilor de retrocedare.

Dimpotrivă, ele existau şi nu fuseseră soluţionate. De acestea se ocupa însă Comisia Locală de Fond Funciar, nu Serviciul GIS Cadastru. Magistraţii Tribunalului nu au intrat în detaliile cazului.

Ei s-au rezumat să constate că Vinifruct SRL ceruse eliberarea unui act, iar municipalitatea nu dăduse niciun răspuns, încălcând astfel legea contenciosului administrativ.

Judecătorii au dispus admiterea acţiunii Vinifruct şi obligarea Primăriei la emiterea unui răspuns la solicitarea firmei. Municipalitatea a atacat hotărârea cu recurs. Acesta a fost respins definitiv ieri de Curtea de Apel, sentinţa Tribunalului rămânând definitivă. 

Comentarii