De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vom avea medicamente anti COVID pe rafturile farmaciilor până la sfârşitul anului?

miercuri, 26 mai 2021, 22:50
1 MIN
 Vom avea medicamente anti COVID pe rafturile farmaciilor până la sfârşitul anului?

Farmaciile vor avea în curând cutii cu medicamente anti-Covid pe rafturile lor? După vaccinuri, companiile farmaceutice sunt la mare concurenţă ca să dezvolte un tratament care să fie înghiţit pur şi simplu acasă, cu un pahar plin cu apă, dacă apar simptome, scrie AFP.

Va dura câţiva ani până când vaccinurile vor fi disponibile peste tot. Şi chiar şi după ce vor fi eliberate pe scară largă, unii oameni vor refuza în continuare înţepătura. În cele din urmă, un număr foarte mic de persoane vaccinate se îmbolnăveşte.

Ce este un antiviral?

Antivirale există deja împotriva altor viruşi, de exemplu HIV responsabil de SIDA, sau cel al gripei (prescripţii de tamiflu).

La începutul pandemiei, finanţarea şi cercetarea s-au concentrat pe dezvoltarea vaccinului, parte a motivului întârzierii în dezvoltarea de antivirale împotriva coronavirusului.

Cum funcţionează? „Viruşii sunt maşini mici, care au nevoie de anumite componente pentru a se replica”, a declarat pentru AFP Daria Hazuda, un biochimist care lucrează de ani de zile la aceste tratamente. „Antiviralele sunt în general molecule chimice mici, dezvoltate pentru a interfera cu acest utilaj.”

„Acestea introduc o mutaţie în virus şi, atunci când acest lucru se întâmplă de mai multe ori, aceste mutaţii scad capacitatea virusului de a se replica”, rezumă ea. Boala a încetinit astfel, pot fi evitate cazurile severe, internările şi decesele.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii