De Business

Punem punctul pe știi

Vuza pregăteşte o ultimă lovitură de proporţii la Iasitex: să vină milioanele!

vineri, 20 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 Vuza pregăteşte o ultimă lovitură de proporţii la Iasitex: să vină milioanele!

Omul de afaceri intenţionează să mute secţiile de producţie la Piteşti, iar terenul şi halele urmează să le vândă. In joc este o suprafaţă de 5,8 hectare de teren, care poate aduce 14,5 milioane de euro.

Iasitex, fosta Ţesătura,  îşi mută două dintre secţiile de producţie (Ţesătorie şi Finisaj) la Piteşti, unde se află cel de-al doilea punct de lucru. La Iaşi va continua să funcţioneze o singură secţie, cea de Confecţii, însă nu pentru mult timp. O suprafaţă de 5,8 hectare, pe care se află şi secţia, este scoasă la vânzare de societate iar după înstrăinarea acesteia, secţia se va reloca, însă va rămâne tot în Iaşi. Nu se ştie încă unde anume. La Piteşti funcţionează Nova Textile Bumbac, la care IasiTex este acţionar majoritar. La începutul lui 2016, Iasitex a vândut o suprafaţă de teren de 4.000 de metri pătraţi companiei Dedeman cu un milion de euro, adică 250 euro/mp.

La acest nivel, înseamnă că firma ieşeană poate obţine pe restul terenurilor în jur de 14,5 milioane euro. „Oportunitatea relocării unor spaţii productive ar putea aduce beneficii importante, vânzarea terenului pe care acestea sunt amplasate putând genera fondurile necesare relocării, rambursării creditelor la bănci şi de asemenea cofinanţarea proiectului de investiţie finanţabil prin fonduri europene, ceea ce va permite companiei să se dezvolte, să-şi păstraze afacerile în circuitul comercial şi astfel, să participe în mod activ în industria din care face parte”, a declarat Mihail Lăzăroae, director general Iasitex SA. Acesta a mai afirmat faptul că începând cu 2019, Iasitex SA îşi propune implementarea unui proiect de Cercetare Dezvoltare finanţat din fonduri europene în valoare de 3,8 milioane euro, care presupune deschiderea în Iaşi a două secţii noi, cu utilaje moderne, pentru care s-a depus o cerere de finanţare prin „Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020” şi pentru care se aşteaptă finalizarea evaluării de către autoritatea cu atribuţii în gestionare fondurilor europene.

Relocarea mai este explicată şi prin faptul că locul în care se află acum fabrica nu mai este propice, deoarece zona industrială s-a schimbat şi a devenit o zonă comercială. „Pentru Iasitex SA relocarea unor spaţii productive devine o măsură necesară, pe de o parte datorită faptului că amplasarea în vecinatatea zonei centrale a Municipiului Iaşi nu permite funcţionarea normală a societăţii (din punctul de vedere al respectării condiţiilor de mediu, al transportului de mare tonaj, din perspectiva evoluţiilor urbanistice preconizate ale zonei etc.), iar pe de altă parte datorită nevoii de redimensionare a secţiilor productive la nivel de comenzi şi fortă de muncă. Analizând tendinţa din piaţa imobiliară, care a convins multe companii să-şi fructifice financiar pozitiile avute în zone centrale şi să-şi reloce activităţile către zonele industriale, Iasitex SA îşi propune ca în 2018-2019 să folosească în avantajul său conversia mai largă a zonei dintr-una preponderent industrială către o zonă a serviciilor comerciale, dar în acelaşi timp să-şi ducă mai departe activitatea productivă într-un loc potrivit, unde să poata fi crescută profitabilitatea companiei”, a mai precizat directorul general Iaşitex.

Fabrica are datorii de 28 milioane de lei

Fabrica de Confecţii este controlată indirect de Ştefan Vuza, acţionar majoritar al societăţii. La începutul acestui an a avut loc un conflict între acesta şi unul dintre acţionarii minoritari, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova SA, care solicita lămuriri cu privire la situaţia financiară a fabricii. O serie de documente oficiale depuse la Bursa de Valori Bucureşti sugerau că firma ieşeană este implicată de către acţionarul majoritar în tranzacţii cel puţin dubioase. În primul rând, firma are un contract cu o firmă de avocatură ce aparţine lui Ştefan Vuza, omul de afaceri care controlează şi Iaşitex. Vuza, care deţine pachetul majoritar de acţiuni prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, s-a hotărât să dea în judecată SIF Moldova SA pe motiv  că se opune mereu planurilor de investiţii şi pentru că discreditează societatea. La rândul ei, SIF Moldova, printr-o adresă oficială care apare pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, sugerează că în buzunarele lui Vuza se scurg bani de la firma ieşeană prin intermediul firmei de avocatură pe care acesta o deţine.

La întrebarea „Cine este vinovat de situaţia economică precară a Iasitex?”, directorul general al fabricii a dat în luna martie a.c următorul răspuns: „Factorii care au deteriorat situaţia financiară a Iaşitex şi a industriei textile în general sunt multimple, precum concurenţa puternică din ţări nemembre UE precum Turcia sau China, lipsa forţei de lucru calificate, costuri şi riscuri de mediu asociate prelucrării ţesăturilor. De asemenea, mare parte din datoriile Iaşitex se datorează şi sarcinilor fiscale aferente bunurilor imobile aflate în patrimoniu. Până în acest moment, nu au fost identificate persoane direct responsabile pentru situaţia financiară a Iasitex”, a precizat Lăzăroaie. Conform ultimului bilanţ declarat la ANAF, Iasitex avea în 2017 o cifră de afaceri de 23,1 milioane de lei şi un profit de 18.500 de lei. Cu un număr de 175 de angajaţi, fabrica mai figurează şi cu datorii de 28,3 milioane de lei. Faţă de anul 2016, observăm o scădere a cifrei de afaceri cu 1,5 milioane de lei şi o scădere drastică a profitului, cu 93.000 de lei. Datoriile însă s-au înmulţit cu 2,8 milioane de lei. 

 

 

Comentarii